Bilden på FC Barcelona upprör: ”Är orättvist”

Foto: TT/Twitter

avMartin Tolén

FOTBOLL

FC Barcelonas herr- och damlag åkte på gemensam träningsturné i USA.

Då fick herrarna åka i lyxiga business class – medan damerna förpassades till turistklass.

– Det här är orättvist, diskriminerande och strider mot likabehandlingsprincipen, säger Núria Balada från jämställdhetsorganisationen Català de les Dones.

FC Barcelona kan se tillbaka på en framgångsrik fjolårssäsong.

Herrarna tog hem både ligan och spanska cupen medan klubbens damlag slutade tvåa i spanska ligan (en poäng bakom Atletico Madrid) men kammade hem den spanska cupen.

Men när de båda lagen nu startat upp sin försäsong har klubben hamnat i blåsväder.

I ett led att stärka banden mellan damerna och herrarna beslutade klubben att de skulle åka på en gemensam försäsongsturné till Portland, USA, för träning och matcher.

Kritiseras för bilden från planet

Men nu har bilder på de båda lagen skapat irritation runt om i världen.

På FC Barcelonas officiella Twitter-konto kablades det ut bilder på herrspelarna Sergi Roberto och Denis Suarez tillsammans med damspelarna Vicky Losada och Marta Torrejon inifrån flyget.

Men därefter placerades herrspelarna i lyxiga business class – medan damerna förpassades till turistklass.

Agerandet kunde avslöjas efter att spelarna själva lagt ut bilder från resan och har nu väckt stor kritik världen över.

– Det här är orättvist, diskriminerande och strider mot likabehandlingsprincipen, säger Núria Balada, ordförande i jämställdhetsorganisationen Català de les Dones, till La Vanguardia.

”Det här visar att vi har långt kvar till vi har tagit hand om ojämlikheterna mellan herr- och damfotboll. Oavsett vardera lags dragningskraft kommersiellt representerar de båda samma klubbmärke och förtjänar givetvis samma behandling av klubben, oavsett om det så gäller flygstolar”, skriver brittiska Joe.

Barcelonas herrar inleder försäsongsturnén utan VM-stjärnor som Lionel Messi, Luis Suarez och Philippe Coutinho som fortfarande har semester och har rest till Portland med en rad juniorspelare så som Jokin Ezkieta, 21, och Oscar Mingueza, 19.

Damlaget å sin sida har rest med bästa möjliga lag med spelare som Lieke Martens (utsedd till världens bästa fotbollsspelare 2017 av Fifa) och Natasa Andonova (tidigare Rosengård).

Barças svar: Fanns inte plats

Efter kritiken har Barcelona själva gått ut med ett svar.

Klubben skriver att det endast fanns 36 platser i business class och att damerna bokades med på turnén vid ett senare tillfälle och därför inte fick plats i den lite mer lyxigare delen, enligt AS.

Och när Barçaspelaren Alexia Putellas fick frågor om uppdelningen i flyget på plats i Portland ville hon inte kritisera sin klubb.

– Allt det här har organiserats väldigt snabbt och det blev klart i sista minuten. Vi vet att klubben gör en satsning på damfotbollen och du kan inte gå från noll till hundra direkt. Men Barcelona är pionjär inom damfotbollen och försöker att professionalisera den nu genom att vi till exempel åker på världsturné, säger hon enligt Barcelonabaserade Sport.

Barcelonas herrar spelar sin första träningsmatch mot Roma på onsdag medan damerna möter Socal FC redan på lördag.

Idrottarna som tjänar mest 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga