Alfelt: En match som fick mig att längta efter VAR

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

MALMÖ. Djurgården–Sundsvall blev en sån där oavgjord historia som får mig att längta till tiden då VAR är varje matchs överdomare.

Fyra straffsituationer varav de två med Linus Hallenius i huvudrollen nog kunde gett Sundsvall rejäla målchanser men domaren Mohammed Al-Hakim friade i alla lägena. Det tror jag inte att ett domarrum fullt med tv-apparater hade gjort.

Spelmässigt var det en jämn match med en riktigt underhållande andra halvlek. Chansmässigt var det Sundsvalls match.

Peter Wilson frispelades elegant med en klackspark av Linus Hallenius och kvitterade till 1–1 bara fyra minuter efter att Aliou Badji sprintat loss och skjutit 1–0 mellan benen på Sundsvalls målvakt William Eskelinen.

Wilson frispelades sen igen av Hallenius men sköt utanför i ett väldigt bra kontringsläge. Hallenius som sågs ut att bli fasthållen av Jonas Olsson när Linus var på väg mot en retur från Andreas Isaksson och senare i matchen också gick omkull för en fot mot hans ben inne i straffområdet.

Teknik som kostar rejält

För mig känns det väldigt onödigt att behöva spekulera om vad som var rätt eller fel i såna här situationer när det existerar en fungerande teknik för att låta rätt bli rätt. Tekniken kostar såklart men även allsvenskan är en liga med ekonomiska förutsättningar där felaktiga poängförluster är väldigt kostsamma för lagen.

När jag i februari fick det omöjliga uppdraget att tippa allsvenskan skrev jag om Linus Hallenius: ” Linus har kapacitet för att vara en matchvinnare men det krävs att laget bygger upp möjligheterna för honom och Peter Wilson.”

Jag odugligförklarades fullständigt av många Sundsvallsfans som inte ens såg Hallenius som en blivande startspelare, men nu gör han väl sin bästa allsvenska säsong, eller?

Sågades för övrigt ännu hårdare från Kalmarhåll för formuleringen: ”Precis som tidigare handlar drömmen om att Rasmus Elm kommer tillbaka till Kalmars startelva – men det gör han ju förmodligen inte.” Elm har väl inte startat i särskilt många matcher i år, eller? Men det är ju en annan sak …

Chansfattig match

Sundsvall med sitt spanska mittfält och sin bollhållande fotboll skapade snabba kontringar mot Djurgården och fick till vassare målchanser i en ganska chansfattig match. Djurgården är starkt och väl organiserat men har inte anfallare i paritet med lagets styrka. Kerim Mrabti byttes ut, lite sliten efter den senaste tidens spelade matcher och kanske framförallt med tanke på torsdagens bortamatch mot FC Mariupol i Ukraina i Europa League.

Inhopparen Badji är i fin målform men är väl också egentligen lagets enda renodlade anfallsspelare. Sportchef Bosse Andersson jobbar säkert stenhårt med att leta efter en eller flera välbehövliga förstärkningar i offensiven, vilket känns som ett måste i höst.

Försvarsmässigt har Djurgården bättre förspänt men Jonas Olsson spelar väldigt nära marginalen. Hans eventuella fasthållning av Hallenius kunde och kanske borde ha gett straff. Hans knuff på inhoppande David Haro Iniesta är inte en straff i min värld men beroende på var domaren är placerad kan en sån handpåläggning lätt bli en elvametare.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM