Talar ut – 16 år efter Zlatan-förnedringen

Finten som ledde till oförglömliga citatet

Foto: YOUTUBE, BILDBYRÅN
FOTBOLL

Sommaren 2001 blev han grundlurad av Zlatan.

”Först gick jag vänster, det gjorde han också. Sedan gick jag höger, det gjorde han också. Sedan gick jag vänster igen och han gick och köpte korv”, sa Ibrahimovic.

Nu, 16 år senare, talar ”offret” ut.

– Jag är ju inte den förste som blivit grundlurad av honom, säger Stéphane Henchoz.

Det är en av Zlatan Ibrahimovics mest omtalade finter någonsin.

Året är 2001 och svensken, i Ajax-tröjan, kommer runt längs vänsterkanten och ställs mot Liverpool-backen Stéphane Henchoz.

Vad han gör?

En så kallad ”elastico-fint” (se den här!).

Henchoz blir totalt bortgjord och efteråt har Ibrahimovic beskrivit dribblingen via ett citat som numera blivit en klassiker.

”Först gick jag vänster, det gjorde han också. Sedan gick jag höger, det gjorde han också. Sedan gick jag vänster igen och han gick och köpte korv”, skrev han i sin bok ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”

”Aldrig sett något liknande”

Förra vintern gick Henchoz dåvarande lagkamrat, Jamie Carragher, ut och berättade om sina minnen från klassikern.

”Jag visste att Ajax hade värvat en svensk anfallare från Malmö. Zlatan Ibrahimovics rykte hade börjat växa runtom i Europa. Det här var första gången jag mötte honom och jag undrade förstås vad allt snack handlade om. Det slutade med att han gjorde något jag aldrig tidigare sett på en fotbollsplan. Ingen av oss hade sett något liknande”‚ skrev Carragher i sin kolumn i tidningen Daily Mail.

”Inte irriterad”

Nu talar Stéphane Henchoz själv ut om det.

I en intervju med schweiziska tidningen Blick, som görs med anledning av att schweiziska Basel ska möta Manchester United i Champions League i morgon (onsdag), minns han tillbaka på den där kvällen då han ställdes mot Zlatan Ibrahimovic.

– Vad ska man säga? Det är en fantastisk dribbling så det är knappast något som irriterar mig över huvud taget. Jag är ju inte den första som blivit grundlurad av honom, säger Henochz.

Nu hoppas han få se Ibrahimovic på planen i onsdagens CL-möte.

– Jag är inte förvånad över att han har kommit tillbaka från den här skadan. En kille som Zlatan låter sig inte stoppas av en skada. Hans mentala styrka är en av hans största tillgångar som fotbollsspelare. Han har hela paketet; han är fysiskt stark, har bra uthållighet och fantastisk teknik.

Ångrar ingenting

Intervjun avslutas med att Stéphane Henchoz får en sista fråga:

”Hade du agerat annorlunda om du mött Zlatan Ibrahimovic i dag?”

– Nej, svarar han och skrattar.

– Då hade jag ju inte blivit omnämnd i hans bok. Och finten ledde ju inte till något mål heller…

TV: SE DEN KLASSISKA ZLATAN-FINTEN HÄR

ARTIKELN HANDLAR OM