Trelleborg tillbaka i allsvenskan

avFredrik Jönsson, Michael Wagner

JÖNKÖPING. Efter sex år i lägre divisioner är Trelleborgs FF tillbaka i allsvenskan.

TFF trotsade snöfall, blåst, kyla och en mastig press från Jönköpings Södra och tog sig tack vara 1–1 i returen och 3–1 sammanlagt till högstaserien.

– Jag får tänka på kolesterolet i kväll..., säger Patrick Winqvist.

Ett allsvenskt kval i mitten av november är väl inte heller ett riktigt kval utan snöfall, nollgradigt och rejäl blåst?

Jönköping Södra, som förlorade första kvalmatchen i Skåne med 0–2, pumpade på rejält från start och det hängde tidigt ett ledningsmål i luften för smålänningarna.

Matchen, som förutom att den spelades under dramatiska yttre förhållanden, blev minst sagt intensiv.

Cajtoft ut på bår

Efter 11 minuters spel vek sig ena benet under hemmamålvakten Anton Cajtoft som bars ut på bår med svåra smärtor och en misstänkt korsbandsskada.

Oturen fortsatte att grina J-Södra i ansiktet. Hemmalaget dominerade kraftfullt – både Fredrik Fendrich och Fredrik Olsson träffade stolpen hos storspelande TFF-målvakten Marko Johansson.

Till slut fick J-Södra hål på Johansson, Robert Gojani gjorde 1–0 (40) på förarbete av Dzenis Kozica.

Men mitt i snöfall och hemmapress åkte J-Södra på en rejäl kalldusch. I ett av få anfall för gästerna fick Dino Islamovic på ett mycket fint skott från distans.

1–1 kom på tilläggstid, 45+3, och inbytte målvakten Fran Mancilla, kunde inget göra på kvitteringen som Islamovic knorrade in läckert med vänsterfoten.

Starkt TFF i andra

Den andra halvlek blev mer en transportsträcka fram mot firandet av att vara tillbaka i allsvenskan för Trelleborgs FF som utan några större problem kunde försvara 1–1 och 3–1-avancemanget totalt.

– Jag känner mig tillfredsställd och priviligerad att uppnå det här med Trelleborg, säger tränaren Patrick Winqvist.

– Jag kom till klubben för tre år, i division ett, där målet var att etablera oss i elitfotbollen i superettan först och främst. Vi behöver bygga ett starkare lag och starkare organisation i allsvenskan. Men nu ska vi glädja oss att vara i allsvenskan. Det är fantastiskt att få uppleva det här.

Trelleborgsspelarna jublade och firade tränaren Patrick Winqvist, som ledde laget matchen igenom i snöfall och kyla klädd, som alltid, i kortärmad tröja.

”Fan vad gött”

Därmed tar Trelleborg klivet tillbaka till allsvenskan, serien som man åkte ur 2011. För tre år sedan var TFF på väg att åka ur division 1 - men målskillnad räddade laget.

– Jag har varit med resan neråt. Nu är vi tillbaka, på tre år sedan vi spelade ettan, säger Kristian Haynes.

– Nu andas vi helt ny luft och helt annan trupp till förfogande. Tuff uppgift i dag, men fan vad gött.

ARTIKELN HANDLAR OM