”Hade behövt en timeout...”

Wenger bortfintad – nu kan Arsenal missa CL

Arsene Wenger fruktade den centrale anfallaren Romelu Lukaku och krävde ändrade låneregler inför mötet med Everton.

Sedan sänkte högermittfältaren (!) Lukaku Arsenal som nu kan missa Champions League.

– Ett taktiskt drag som överraskar Wenger totalt, säger experten Bosse Petersson i Viasat Fotboll.

Bara en poäng skiljer nu fyran Arsenal och jagande Everton, som har en match mindre spelad, i kampen om den sista platsen till nästa års Champions League. Detta sedan Everton kört över rivalen på hemmaplan med 3-0.

”Systemet inte försvarbart”

Inför matchen krävde Arsene Wenger att Premier League ändrar lånereglerna. Detta då toppkonkurrenterna Manchester City samt Chelsea lånat ut Gareth Barry respektive Romelu Lukaku till Everton.

– Om man ska fortsätta systemet måste vi göra spelarna tillgängliga mot lag som har lånat ut dem, annars är inte systemet försvarbart. Det är bara skydd för klubbarna som lånat ut spelarna för att skada konkurrenterna, när det inte är någon risk för dem, sa Wenger.

Fransmannen lär inte vara mer nöjd efter mötet med Everton. Romelu Lukaku spelade en direkt avgörande roll när han låg bakom 1-0-målet, genom Steven Naismith, och själv satte tvåan. 20-åringen löpte sedan ut till bänken och firade målet med att krama om managern Roberto Martinez – kanske den störste matchhjälten av alla.

”Det här som det går ut på”

Martinez överraskade Arsenal med att flytta ner Lukaku på högerkanten och skicka upp yttermittfältaren Naismith på topp. Det skapade stora bryderier för gästernas försvar när Everton stormade upp på vänsterkanten och gång efter annan hittade de två med genomskärare från i första hand vänsterbacken Leighton Baines.

– Det blir svårt för mittbackarna att ta en anfallsspelare som går ner och möter. De blir inga arbetsuppgift kvar för mittbackarna och det gör att det blir två blåa över på annat håll. Det är en kommunikationsmiss och arbetsfördelningsmiss i Arsenal. Wenger hade behövt en timeout, säger experten Pontus Kåmark i Viasat Fotboll.

– Han gör ett taktiskt drag som överraskar Wenger totalt – och det är det som det går ut på, säger kollegan Bosse Petersson.

I andra halvlek fyllde Everton på till 3-0, via ett självmål, efter att Naismith återigen stormat fram centralt. En blytung seger för Everton som nu hotar Arsenal på allvar i kampen om fjärdeplatsen.

Formmässigt är det fördel Everton som tog sin sjätte raka seger på söndagen. Spelschemat bör samtidigt tala för Arsenal.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN