Casillas: ”Gillar inte hur lottningen gått till”

FOTBOLL

Spanske landslagsmålvakten dömer ut VM-lottningen

Spanien drog en nitlott när VM-grupperna lottades.

Lagkapten Iker Casillas gillar inte hur det gick till.

– Det är sant att jag inte gillar hur lottningen gått till, säger han till AS.

Foto: Vicente del Bosque med bucklan.

I fredags tog fotbollsvärlden ett stort kliv närmare VM i Braslien nästa sommar. Lottningen av gruppspelet ägde rum. De deltagande 32 landslagen fick alla reda på vilka hinder som väntar.

Det fanns enklare grupper, och det fanns betydligt tuffare grupper. Ett av landslagen som drog en tuff lott var regerande mästarna Spanien, som gör upp med Holland, Chile och Australien om två platser i åttondelsfinalerna.

”Svårt att förstå”

Deras lagkapten, Iker Casillas, var inte nöjd.

– Lottningen är ibland är svår att förstå sig på, speciellt koefficienterna. Men nu är vi i den här gruppen, vi får inte välja. Allt vi kan göra är att dyka upp, spela och hoppas att vinna. Annars får vi gratulera mästaren, säger Real Madrid-målvakten till spanska tidningen AS.

Faktum är att Spanien skriver historia i sommar. Det är nämligen första gången i VM-historien som finallagen från föregående mästerskap placeras i samma grupp till nästa mästerskap. Spanien vann 1-0 mot Holland i VM-finalen i Sydafrika 2010.

– Det är sant att jag inte gillar hur lottningen gått till. Men det är inte vi som tar besluten, vi är inte berättigade att säga vilka lag som är bättre än andra, säger Casillas.

Sen ändring

Till årets VM-lottning var lag som Schweiz, Belgien och Colombia seedade, medan länder som Italien, Holland och Portugal var oseedade.

Två dagar innan VM-lottningen ägde rum ändrade även Fifa reglerna så att Frankrike, sämst rankat av de europeiska länderna, ändå skulle ingå i den europeiska gruppen. Det skonade fransmännen från en utsatt "extrapott" och slutade med att Didier Deschamps mannar fick en drömgrupp i Schweiz, Honduras och Ecuador.

Så här sänds sommarens VM i SVT och TV4!