Damlandslaget i fotboll

– Herrlaget tog våra träningstider

Av: 

Anders Nilsson

FOTBOLL

Jakobsson om flytten från Chelsea: Fungerade inte

Landslagsforwarden Sofia Jakobsson gjorde succé i Chelsea.

Efter elva ligamatcher valde hon ändå att lämna storklubben.

– Det var egentligen inget jag önskade, säger hon.

Missnöjd Trots succén uppfyllde inte Chelsea Sofia Jakobssons förväntningar. Hon är nu klar för tyska BV Cloppenburg.

Sofia Jakobssons tid i engelska Chelsea blev lyckosam, men kort.

Efter att ha gjort sex mål på elva matcher valde hon att lämna superklubben för att testa vingarna hos nykomlingen BV Cloppenburg i tyska Bundesliga.

– Det var egentligen inget jag önskade, men det ­hade helt enkelt inte fungerat att vara kvar, säger landslagsanfallaren.

Bakom beslutet att lämna London för Cloppenburg låg det faktum att de brittiska toppklubbarna fortfarande har stora steg att ta innan man är på samma nivå som klubbar i Sverige eller Tyskland gällande professionalitet.

Tre träningar i veckan

Sofia Jakobssons erfarenheter vittnar om en vardag som skiljer sig avsevärt från den som klubbarna i Damallsvenskan har.

– Mycket var bra i Chelsea, men ligan är inte fullt professionell än, vilket innebar att många spelare jobbade och därför inte kunde vara med på alla träningar. Vi hade bara tre ­gemensamma träningar med laget varje vecka, ibland färre.

Färre än tre träningar?

– Ibland fick vi byta tid, andra gånger ställdes träningarna in eftersom herrarna hade flyttat sina träningar eller bokat in event på träningsanläggningen.

Ett halvår fyllt av mycket träning på egen hand räckte för Jakobsson. Hon behövde byta miljö för att komma vidare i sin utveckling och valet föll på en tysk nykomling från Cloppenburg, beläget omkring fem mil sydväst om Bremen.

– Det kom lite hastigt, men när jag besökte klubben kändes det bara rätt. Det är visserligen en ganska okänd klubb, men en klubb med stora ambitioner där jag har chans att ta mycket ansvar och bli en viktig spelare – i en mycket bra liga.

Hoppas på bättring

Efter en tidvis jobbig sejour i ryska Rossijanka och ett drygt halvår i ett Chelsea under uppbyggnad hoppas den flyfotade anfallsstjärnan att hon ska hitta rätt i Frauen Bundesliga.

– Jag hoppas en gång för alla att det blir bra nu. Det känns i alla fall bra att komma till en mindre klubb som tränar mycket.

SOFIA JAKOBSSON

Namn: Sofia Jakobsson

Ålder: 23

Position: Forward

Klubb: BV Cloppenburg

Tidigare klubbar: Chelsea (2013), Rossijanka (2011–2013), Umeå IK (2008–2011)

Landskamper/antal mål: 35/15

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll