Biljetterna slut – på en kvart

avSara Bratell

Besvikna fans köade förgäves inför playoffmötet Sverige-Portugal

1 av 2 | Foto: Magnus Herbertsson
Såg här såg det ut vid Globens Ticnet-ombud strax innan 09.00 på torsdagsmorgonen.

Klockan 09.00 på torsdagen släpptes biljetterna till VM-kvalmatchen mellan Sverige och Portugal.

Trycket på ticnet.se var enormt och köerna ringlade långa utanför ticnetombuden i Stockholmsområdet.

Både i Globen och Solna tog biljetterna slut på cirka en kvart.

– Det var bara svarta maffian som hann köpa, säger ett besviket fan till Sportbladet.

Trycket på VM-kvalbiljetter till Sverige-Portugal på Friends arena den 19 november var gigantiskt.

I går rapporterade Sportbladet och Dagens Nyheter att hälften av de 50 000 biljetterna på arenan redan var uppbokade och köerna var långa till både ticnetombud och ticnets hemsida.

Utanför ticnetombudet på Stockholm Globe Arenas ringlade sig en 30-40 meter lång kö långsamt framåt. Uppskattningsvis köade ett 150-tal svenska fans som alla hoppades kunna haffa biljetter till den direkt avgörande VM-kvalmatchen.

– Det är spänt och lite nervöst i kön. Alla undrar förstås om man får någon biljett, sa en köande fotbollssupporter till Sportbladet.

Men nästan alla köade förgäves.

Biljetterna helt slut – efter 15 minuter

Klockan kvart över nio bekräftade personalen på Globens ticnetombud att biljetterna var slut, och när Sportbladets reporter kom fram efter en halvtimmes köande på ticnet.se var samtliga biljetter på alla sektioner helt slut.

– Det var ingen direkt överraskning. Det har varit tusentals i kön, trycket har varit enormt, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på ticnet.

Han poängterar att alla hade lika förutsättningar, ticnetombuden använder samma system som ticnet.se och kön på hemsidan nollställdes klockan 09.00.

– Det ska vara på lika villkor. Ingen ska exempelvis kunna ställa sig i kö kvällen innan och sitta uppe och vänta, så vill vi inte ha det. Det ska vara helt rättvist.

Finns biljetter kvar i klacken

Men än finns det hopp. Lena Danielsson, biljettansvarig på svenska fotbollsförbundet, hälsar att det fortfarande går att få tag på biljetter hos supporterklubben.

– De fick 3 800 biljetter att tillgå och om man är medlem i supportklubben så har man fortfarande god chans att få tag i biljetter. Det finns många kvar där.

En sista utväg är måndagen den 4 november. Då släpps det nämligen eventuella returbiljetter från Portugal-sektionen. Enligt Fifas regler ska motståndarlaget alltid ha tillgång till minst 10 procent av arenans kapacitet, vilket i fallet på Friends arena motsvarar 5 000 biljetter. Om Portugal inte vill ha alla släpper fotbollsförbundet biljetterna i efterhand på ticnet.

– Om det blir returer därifrån kommer de troligen att släppas den 4 november. Datumet är inte helt fastställt, men preliminärt. Och vi avråder alla från att köpa biljetter på icke auktoriserade försäljningsställen så som biljett.nu eller biljettshop.se, säger Lena Danielsson.

Hemmamatchen mot Portugal 19 november sänds i TV 4.