Uppgifter: Zlatan planerade utspelet

FOTBOLL

Sjögran: ”Vet inte riktigt vad han är arg på”

Foto: i blåsväderZlatan hamnade i en kritikstorm i går. Foto

Zlatan Ibrahimovics skarpa åsikter om dam- och herrfotboll vållar debatt.

Men det handlar inte om ett spontant utspel – Zlatan har tvärtom planerat det i över en månads tid.

Redan innan kvalet mot Portugal hade han tänkt framföra synpunkterna.

Det var i en intervju med Expressen som Zlatan Ibrahimovic tyckte till.

Ibrahimovic var irriterad över medierapporteringen runt ”bil-gate” på Fotbollsgalan (Anders Svensson fick en Volvo för sitt landslagsrekord på herrsidan, Therese Sjögran som har gjort flest landskamper på damsidan fick ingenting).

Enligt landslagskaptenen går det inte att jämföra dam- och herrfotboll.

– På vilken nivå är vi? De jämför mig med världens bästa fotbollsspelare ute i Europa och när jag kommer hem ska de jämföra mig med damfotboll. Vad fan, ska jag skämmas för att komma hem? sa Ibrahimovic bland annat.

Sjögran: Det blir helt fel

Therese Sjögran håller med Zlatan om att det ör omöjligt att jämföra herr- och damfotboll, men hon tycker det är tråkigt att han uttalar sig på det sättet som han gör, berättar hon för Sydsvenskan i dag.

– Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel. Jag vet inte riktigt vad han är arg på egentligen, om det är förbundet, media eller ja... Det känns som att han blandar och ger i artikeln och det blir tyvärr helt fel tycker jag, säger hon till tidningen.

Sjögran fick också till slut en bil, men inte från SvFF, utan av sitt klubblags huvudsponsor.

–  Det är många som tyckt och undrat efter galan. Det mesta har varit positivt – hade det varit för tio år sedan hade säkert inte folk reagerat ens, säger hon till Sydsvenskan.

Diskuterade i laget

På presskonferensen efter Fotbollsgalan fick Zlatan en fråga kring bilhistorien. Då svarade han efter en viss tvekan diplomatiskt.

– Om hon förtjänar en bil? Möjligtvis att hon skulle ha en bil. Absolut. Ja, jag svarar ja på den frågan.

I Expressens intervju förklarar Ibrahimovic sitt svar:

– Jag förstod ju inte ens vilket rekord den här damspelaren hade tagit. Jag förstod inte det så det var därför jag svarade ”ja” så att det låter bra, så det inte blir något konstigt, för jag förstod inte alls vad som hände.

När Zlatan satte sig in i ämnet vände hans åsikter. ”Bilgate” diskuterades enligt Sportbladets källor flitigt inom landslaget och förbundet – och Zlatan planerade ett svar på presskonferensen inför play off-mötena mot Portugal, två dagar efter galan. Men de stora rubrikerna uteblev – ingen ställde frågor om ”bilgate” eftersom Zlatan redan hade gett sin syn på saken.

Tyst från förbundet

I går kväll var Sportbladet i kontakt med landslagets presschef Niklas Bodell som inte vill ge några kommentarer kring Zlatans presskonferenser och intervjuer.

Landslagsledningen har inga åsikter i sakfrågan.

”Det är inte vår sak att varken kommentera eller recensera. Alla landslagsspelare, oavsett dam eller herr, är självklart fria att säga vad dom vill. Det har vi absolut ingen anledning att lägga oss i” skriver presschefen i ett sms.