I Tyskland håller alla på Sverige

Fotbollsfeber råder - därför vinner vi i kväll

Auf Wiedersehen Deutschland!  I Tyskland laddar man för storseger i kväll. Julia Andersson, 8, Monica Andersson, 49, Sebastian Andersson, 12, David Sundberg, 14, och Holger Andersson, 55, hoppas på svensk seger och plats i finalen.
Auf Wiedersehen Deutschland! I Tyskland laddar man för storseger i kväll. Julia Andersson, 8, Monica Andersson, 49, Sebastian Andersson, 12, David Sundberg, 14, och Holger Andersson, 55, hoppas på svensk seger och plats i finalen.

Fotbollsfebern börjar nå rekordnivåer i både Sverige och Tyskland.

Precis som byn Tyskland - där alla hoppas på storslagen hemmaseger i kvällens semifinal.

– De har spelat bra, så vi får nog räknas som favoriter, säger Holger Andersson, halvtysk och boende i byn Tyskland.

Möjligtvis är ingressen förvillande, men i vårt avlånga land finns tio platser som heter Tyskland.

Utanför Norrtälje bor familjen Andersson i Tyskland, som mer eller mindre består av några enstaka hus. Ortsnamnet kommer från familjens gård där man bott sedan 2004.

– Det sägs att det döptes till Tyskland efter någon som byggde gården som pratade ett konstigt språk. Men han var från Kalmar, säger Holger Andersson, 55, som nu bor där med hustrun Monica, 49, och barnen Julia, 8, och Sebastian, 12.

”Man är lite kluven”

Och i Tyskland håller alla på Sverige.

– Vi har sett två matcher i gruppspelet och sedan kvartsfinalen. Sverige har spelat bra, säger Sebastian.

De tippar på svensk seger och en stundande final på Friends arena på söndag.

Som om det inte vore nog med att de bor i Tyskland så härstammar Holger själv från landet.

– Min mamma är tyska. Man blir lite kluven, men när de mötts så håller jag på Sverige. Det kan vara bra att ha Tyskland att hålla på när Sverige åkt ut, som de ofta gör annars.

Hellström rankar

Ett gott omen för en svensk seger är den intilliggande högst ovetenskapliga rankningen länderna mellan. Aftonbladets expert Ronnie Hellström har fått sätta Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus och favoritskapet landar på Sverige.

– Det är fantastiskt spännande och tjejerna har verkligen en bra chans att gå till final. Alla fyra som är kvar är jättebra så det är hugget som stucket. Men mot Tyskland är det lite fördel Sverige som har hemmaplan, säger målvaktslegendaren.

Sverige vs Tyskland

Ronnie Hellström sätter plus

Novemberkåsan Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Oktoberfest Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Det verkar kallt som fan med novemberkåsan. Åtminstone lite för kallt för mig. Och för mycket regn. Jag har faktiskt aldrig varit på en oktoberfest, men det låter mer lockande.
 

Povel Ramel Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Rammstein Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Haha, där får jag nog välja Povel, även om flygfältet som heter Rammstein inte ligger långt från Kaiserslautern. Jag har hört deras låtar några gånger, men det är lite för häftigt för mig. Povel har däremot alltid varit en favorit.

Surströmming Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Surkål Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Det var jävligt svårt. Jag gillar surströmming efter att ha lärt mig äta det genom släkten från Östersund. Men surkål är också en liten favorit. Det finns många goda rätter med surkål i Tyskland.

Bajen Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Bayern Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Grönvita Bajen är en femma för där är jag ju uppfödd och har varit med klubben i 51 år. Tyska Bayern München har jag mött några gånger, både spöat och åkt på massa förluster mot dem. De hade ju världsspelare som Gerd Müller och Franz Beckenbauer men på hemmaplan vann vi oftast.

OP Andersson Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Jägermeister Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Där gillar jag OP Andersson bäst som är en riktigt fin snaps. Det andra dricker man kanske på vintern när man åker skidor. Dricker man Jäger blir det lite klibbigt och det smakar magmedicin.

Siba Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Media markt Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Jag jobbar ju för ett tyskt företag, men det är rätt så oavgjort mellan Media markt och Siba. Men det är ju där man gör sina elektronikinköp.

Björn Borg Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Boris Becker Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hellströms kommentar: Det blir en liten sågning av Becker, men det finns ju många andra tennisspelare som varit i samma klass. Björn har jag träffat några gånger och det är en fin kille, och om du kollar på hans Wimbledontitlar så är han ju i särklass.

RESULTAT: Sverige vinner med 30 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus mot Tysklands 17 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN