”Vi har inte många som honom i svensk fotboll”

DOHA. Han spelade bara en halvtimme.

Ändå överöstes Viktor Gyökeres med lovord efter sitt inhopp mot Finland.

– Jag skulle inte vilja möta honom som mittback. Vi har inte många som Viktor i svensk fotboll, säger Simon Thern.

Simon Thern, Alexander Fransson och Viktor Gyökeres. Det var nycklarna som såg till att Sverige morskade upp sig i den andra halvleken i förlusten mot Finland. IFK Norrköpings centrala mittfältare tog kontroll över spelet och såg till att Janne Andersson ändå kunde vara nöjd med lagets totalinsats.

Med en halvtimme kvar fick svenska folket stifta bekantskap med en ny förmåga: 20-årige Viktor Gyökeres. Anfallaren tillhör Premier League-klubben Brighton men får knapert med speltid i England. Därför släpptes han iväg till Sveriges januariturné.

Visade noll respekt

En spelsugen Gyökeres visade noll respekt för motståndet, tryckte ner den finländska backlinjen till eget straffområde och gick hela tiden direkt på mål.

– Jag pratade med Brightons manager (Chris Hughton) och han berättade för mig att Viktor tar stora steg hela tiden. Han är en annorlunda typ och det är roligt att se, säger förbundskapten Janne Andersson.

Viktor Gyökeres.
Viktor Gyökeres.

20-åringen är stor nog för att böka med tuffa mittbackar i straffområdet, men också en tekniskt skicklig avslutare. Dessutom besitter han ett rappt steg.

– Det är en väldigt direkt anfallare. En powerforward. Han kan skapa ytor och är en jäkligt intressant typ. Han gör många riktigt, riktigt bra grejer.

Löftet: Startar nästa match

Och Gyökeres belönas för sin fina insats. Efter matchen slog Janne Andersson fast att Gyökeres får chansen från start i nästa match.

– Han kommer spela från start mot Island, lovar Andersson.

Simon Thern var en annan som hyllade Gyökeres inhopp.

– Jag har sagt det på träningarna. Viktor har något väldigt spännande över sig. Kraftfull, stark och en fin touch. Som mittback skulle jag inte vilja möta honom. Det är faktiskt första gången jag ser honom spela. Spelare med den genombrottskraften har vi inte många av i svensk fotboll.

”Vi borde ha gjort mål”

Huvudpersonen själv, som hade ett par vassa avslut, var både nöjd och missnöjd.

– Jätteroligt att få spela, men trist att vi förlorade. Vi borde ha gjort minst ett mål i den andra halvleken.

Vad säger du om berömmet från Janne?

– Det känns kul att han tyckte att jag var bra. Jag gjorde det ändå rätt bra i andra halvlek.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.