Gothias nya kung

FOTBOLL

Maranhão vill bli turneringens superstjärna: ”Ett viktigt steg för mig”

GÖTEBORG. I fjol uppnådde hans lagkompis Dudu rockstjärnestatus i Gothia Cup och värderades till 100 miljoner kronor.

I år vill Maranhão ta över hans roll.

– Jag vet att många storspelare inlett sin karriär i Gothia Cup, så det här är ett viktigt steg för mig, säger han.

För ett år sedan charmade brasilianska Cruzeiro publiken under Gothia Cup så till den grad att spelarna fick skyddas från de mest närgångna supportrarna. Tio tusen åskådare kantade Heden under deras matcher som ibland spelades under kaosartade former.

Uppflyttad i a-laget

I centrum – 16-årige supertalangen Dudu, som värderades till otroliga 100 miljoner kronor. Nu är publikfavoriterna tillbaka, men utan Dudu. Han är uppflyttad i a-laget, som i dag spelar motsvarande Champions League-

final mot argentinska Estudiantes.

”Otrolig”

– Han är en otrolig spelare, säger Cruzeiroz tekniske direktör Alexandre Barroso.

Dudu är inte den första supertalangen som vunnit Gothia Cup. Listan över spelare som senare i karriären blivit superstjärnor är lång. Italienske världsmästaren Andrea Pirlo vann turneringen 1990.

Alan Shearer fem år tidigare.

– Det är givetvis inspirerande när man ser de namnen. Mitt eget mål är att liksom Dudu först komma med i Cruzeiros a-lag, och sedan bli proffs i Europa, säger Maranhão.

Knäckte Norrköping

Han är på god väg. Gothia Cup har i år startat en pojkar 17-klass, där alla de inbjudna lagen tillhör sitt lands bästa lag i åldersklassen. Mot IFK Norrköping (4–1) gjorde Maranhão två mål och fixade en straff.

– Vi ska bara bli bättre och bättre. Jag är här för att bli mästare igen, säger han.

Cruzeiro har under de senaste åtta-tio åren skickat drygt 80 spelare till proffsklubbar i Europa. De mest kända är Ronaldo och Inters Maicon.

– Det är det vi lever på. Vår ungdomsakademi är på toppnivå, säger Alexandre Barroso.