NEDRÄKNINGEN

FOTBOLL

Sportbladet guidar: Så laddar Sverige de sista nittio minuterna före avspark

Dortmund: Rami Shaaban, med en handduk över huvudet, mumlar suror ur Koranen medan Olof Mellberg ligger utsträckt på massagebänken.

Välkommen till dagens mest slutna rum.

Sportbladet har redan varit där för att känna på stämningen inför VM-premiären mot Trinidad och Tobago.

Väckning, frukost, promenad, lunch, sömn, väckning, avresa. Landslaget har laddat som vanligt när bussen rullar in på Westfalenstadion i Dortmund. Kim Källström och Johan Elmander sitter sida vid sida bakom bakre utgången, Zlatan Ibrahimovic och Mattias Jonson längst bak.

Det har nästan gått att ta på stämningen på den halvtimmeslånga resan från Renaissance Hotel i Bochum. Bara enstaka ord bryter tystnaden. Det är allvar nu.

– Okej, allt är under kontroll.

Bussen har stannat, bara ett 30-tal meter från omklädningsrummet, och säkerhetschefen Jan-Erik Hammarbäck kontrollerar att kusten är klar. Klockan visar 16.30 när Ljungberg & co stiger av bussen med sina små väskor som rymmer skor, benskydd och badtofflor med sponsorernas logotyper.

– Äntligen, tänker Henrik Larsson. Äntligen börjar det.

I omklädningsrummet möts de av tre bekanta ansikten.

– Välkomna, säger Johan Allgulander, fysioterapeuten.

Tejpar tårna

Han, materialförvaltaren Roger Jacobsson och Mats Kellerstam, massör som fungerar som materialare under matchdagarna, har förberett det som förberedas kan. Ett bord har dukats upp med frukt, choklad, tuggummi, kaffe, te och vatten. Cd-spelaren är också där, vilket hörs. Matchtröjorna är upphängda i nummerordning. I ett rum intill står två massagebänkar.

Olof Mellberg kastar av sig kostymen och tar plats på britsen för att gå en ny match mot sin ständigt värkande kropp. Niclas Alexandersson tar av sig skorna och börjar tejpa tårna. Han är skrockfull och följer sina rutiner till de andra spelarnas förtjusning.

Riktig festkväll

– Hur gick det i dag, Alex? Du spelade väl som vanligt fotbollsgolf med ledarna, säger Marcus Allbäck och skrattar.

– Jag vann, säger Niclas och ler ansträngt.

Några av de övriga spelarna går ut på planen för att känna på underlaget och bilda sig en uppfattning om vad som väntar.

– Det blir en riktig fest i kväll. Vi får hoppas på ett inhopp, säger Mikael Nilsson till Petter Hansson när de tittar ut över läktarna.

När spelarna har återförenats i omklädningsrummet rusar Mats Engqvist, landslagssekreteraren, iväg. Han är på väg till Fifas general-koordinator för att meddela Sveriges laguppställning. Hans kollega i Trinidad och Tobago är redan där. Fifa-delegaten ser till att de växlar startelvor. Engqvist sliter papperet ur handen på mannen och springer tillbaka till omklädningsrummet. Det hade han inte behövt, inser han när han skummar igenom namnen.

Veckans frågesport

– Grattis. Ni satte elva av elva namn, säger han och flinar när han överlämnar papperet till Lars Lagerbäck, som står och pratar med Roland Andersson.

Lagerbäck ler nöjt när han ser facit på veckans frågesport. Det krävs inga taktiska förändringar. Är det inget speciellt pratar han sällan inför hela gruppen. Inte i omklädningsrummet. Han och Roland går i stället omkring och småpratar med spelarna, hjälper dem att måla upp tänkbara scenarior.

Plötsligt stiger en okänd man in i omklädningsrummet.

– Jag är Fifas kontrollant. Det är dags för id-kontroll, säger han.

Smycken av, Chippen

Spelare efter spelare får visa upp sin ackrediteringsbricka för att bli identifierad. Efter utfört uppdrag vänder han på klacken. Då kommer nästa gäst, fjärdedomaren.

– Jag ska kontrollera dobbarna och påminna er om att ni inte får spela med smycken. Örhängen, ringar, halsband... Allt ska av, säger han.

”Chippen” Wilhelmsson tittar på mannen och plockar ur sitt örhänge. När han försvinner reser sig Allbäck för att klappa om sina lagkamrater. Anfallsavbytaren har en nyckelroll i omklädningsrummet.

– Kom igen nu, gubbar. Det här laget ska vi spöa.

Rami Shaaban är otålig och kan inte sitta still, så det är tur att han blev målvakt. De får komma in på planen fem minuter tidigare än alla andra. Han ryser när han springer ut på arenan för att inleda uppvärmningen.

När spelarna är samlade på nytt höjer Lagerbäck rösten. Minuterna går snabbt.

Sverige mot världen

– Nu kör vi killar. Kom igen.

De bildar ring i omklädningsrummet. Samhörigheten är total. Det är vi mot dem, Sverige mot världen.

– Nu går vi ut och tror på oss själva, säger den alltid trygge Henrik Larsson.

Minuten senare står de i spelargången, redo för VM-premiären. Zlatan blänger på Dwight Yorke. Erik Edman är så fokuserad att han knappt är kontaktbar. Sedan går de ut på planen, domare, flaggbärare, spelare och barnen som eskorterar dem. När nationalsångerna tonat ut inför 65 000 skrikande åskådare hälsar spelarna på varandra. Det ska symbolisera fair play, vänskap före strid. Sedan återstår bara slantsinglingen innan det är dags för

avspark. Eller?

Mats Engqvist står vid linjen och följer scenerna på helspänn. Han ser lugn ut, men inombords är det kaos.

– Olof, för fan, glöm inte lagbilden, tänker han.

Nej då, sekunden senare samlar lagkaptenen sina mannar och poserar framför hundratals kameror. Sverige är i Tyskland för att skriva fotbollshistoria, och då är varje ögonblick värt att föreviga.