”Veckan har gått precis som planerat”

FOTBOLL

Lagerbäck övertygad om ett bra genrep

Foto: Nöjd förbundskapten. Lars Lagerbäck är nöjd med träningsveckan i Stockholm och ser fram emot ett bra genrep mot Chile i morgon kväll.

Bara genrepet återstår före VM. Chile på Råsunda på fredagskvällen.

Och då ska fotbollslandslaget visa klassen.

– Jag är övertygad om att vi ska göra en mycket bra match, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Efter mötet mot Chile stiger VM-tempen på allvar. Dagen efter lyfter den svenska VM-truppen mot Bremen, sedan återstår bara några dagar och träningar innan VM drar i gång mot Trinidad och Tobago den 10 juni.

Inte mycket tid eller tillfällen till att agera eller ändra på.

Men det har Lars Lagerbäck inte heller tänkt göra.

Den trista 0–0-föreställningen mot Finland på Ullevi förra veckan ska inte upprepas på Råsunda i tidernas första möte med Chile.

– Som det har sett ut på träningarna den här veckan är jag är övertygad om att det kommer att bli en bra match. Framför allt kommer det att bli en helt annan match än mot Finland, säger en nöjd förbundskapten.

– Veckan har gått precis som planerat, det känns faktiskt ganska bra.

Alla disponibla

Lagerbäcks optimism grundar sig dels på att intensiteten och fokuseringen på träningarna höjts. Dels på att hela truppen finns tillgänglig för spel – inklusive de offensiva hörnpelarna Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic.

– Alla tränar, alla är disponibla, bekräftar Lagerbäck.

Den sista träningen på svenska mark inför VM-äventyret hölls på Stockholms Stadion och var delvis öppen för media. Första halvan var hemlig.

– Vi jobbade med fasta situationer, och inte med tanke på Chilematchen, utan med tanke på Trinidad och Tobago.

Den öppna delen ägnades mest åt en övning inriktad på backlinje, mittfältare och målvakt. Med de offensiva mittfältskonkurrenterna Kim Källström och Anders Svensson som mittfältspar åt båda hållen.

Vilka svar vill du ha mot Chile?

– Det är aldrig oviktigt med ett resultat. Men det viktigaste är att vi ser att spelet sitter som det ska, att vi är på rätt väg, att försvars- och anfallsspel fungerar. Känner vi att intentionerna inte finns så kanske vi får prioritera upp träningen nästa vecka. Men jag är inte ett dugg orolig för det.

– Samtidigt ska man inte dra för stora växlar på genrep, de är ett led i förberedelserna. Nu ska vi fokusera mer på vårt eget spel och hur det ska fungera.

Fortsätta jobba

Olof Mellberg har varit med på den svenska landslagsresan sedan 2000. Han vet vad som fattas innan VM-formen är helt på plats.

– Vi måste få bättre fart på bollen. Råsundas gräsmatta är bättre än Ullevis, så det lättare att få ett bättre passningsspel. Och vi måste skapa mer målchanser. Men det är viktigt att fortsätta jobba med de bitarna som har fungerat, även om försvarsspelet har funkat bra så ska vi fortsätta jobba på det.

– Det känns att VM närmar sig. Vi har tagit ett steg på träningarna. Det har sett mycket bättre ut, alla har sett väldigt fokuserade ut. Vi har nästan fått trappa ner lite, varje gång vi har haft spelövningar så har det varit väldigt högt tempo och det brukar betyda att alla är laddade.

De senaste tre landskamperna har Sverige varit mållöst. Årets enda landskampsmål gjordes av Anders Svensson mot Saudiarabien den 19 januari.

– Jag vet inte om det är så viktigt att göra mål. Det viktiga är att vi skapar chanser.

TT