Paraguay – dåligt men skrämmande effektivt

FOTBOLL

MÜNCHEN

Sorry alla vänner från Paraguay.

Jag tycker fortfarande att ni inte har ett speciellt bra landslag.

Men för att vara ett dåligt landslag är det skrämmande effektivt.

Foto: Roque Santa Cruz, snart på benen igen.

Åkte S-zuget tio stationer, gick över ett nyharvat fält och stegade försiktigt över en vattenmättad grusväg för att försöka spara mina skor. Hela tiden gick jag efter ljudet. Ett helvetiskt oväsen från en plats där det stack upp ett antal ljuskäglor på pelare. Jag letade mig fram mot Generali Sportpark Unterhaching och helvetesoväsendet kom av att tidningen Bilds marknads-Fritz kläckt idéen att skänka 12 000 åskådare varsin tuta i plast och papp för att blåsa i. Utan att veta vem han är hatar jag honom efter nästan tre timmars ljudtortyr.

Trodde för övrigt först att jag hade hamnat på

VM:s premiärmatch.

Barn i alla 32 VM-ländernas kläder viftade med alla ländernas flaggor. Fullsatta läktare. Fest och töntig Bayernmusik blandat med en höjdaruppvisning av välsjungande och ännu bättre dansande Los Paraguayos.

Ett gott omen

Trodde sen att jag somnat in och dagdrömde när Sverige plötsligt hyllades som världsmästare på innerplanen. Weltmeister 2006 vrålade en speaker så vackert.

Men det var en ungdomsturnering som genomförts med tyska ungdomar som spelade igenom en kopia av VM-slutspelet. I åldersklassen 95/96 lirade sig Schweden hela vägen fram till VM-titeln och bucklan.

Jag tog det som ett gott omen.

Sen såg jag Paraguays B-landslag göra 3-0 på ett ihopplockat amatörlag och tänkte att vad fan gjorde jag här.

Två spelare i Paraguays tänkta startelva mot England fick vara med. Nattraggaren Roberto Ancuna och vänsterbacken Delio Toledo.

Ytterligare tre troliga startspelare byttes in i andra halvlek. Mittbacken Julio Cesar Caceres, yttermittfältaren Christian Riveras (som fick spela på fel plats i mitten) och höger yttermittfältaren Carlos Bonet.

Paraguay mötte ett bayerskt gäng amatörer som aldrig har spelat eller ens tränat tillsammans. Ändå var det amatörernas misstag som bäddade för Paraguays mål. För övrigt gjorde Paraguay mål på tre av fem målchanser. En av de andra avvärjde Bayernmålvakten med en fantastisk räddning och den femte styrde Cabanas decimetern utanför stolpen.

Paraguay spelar inte bra fotboll men laget är grymt effektivt oavsett vilka spelare som jagar på topp. Nelson Cuevas var strålande i Danmark. Cabanas i går. Ingen av dem är aktuell om Nelson Valdez och Roque Santa Cruz är friska. Så länge man hindrar Paraguay från att vända spelet och få upp snabba bollar till anfallarna är laget ofarligt.

Roque Santa Cruz tränade för fullt 25 minuter i fredags.

Tack vare Björn Anderssons fysträning.

Är inte det högförräderi i Lagerbäcks "demokratiska" värld?

Stefan Alfelt