Wennman: Från potatisåker till norska kålrötter

FOTBOLL

Det var rotfrukternas dag på Stamford Bridge:

I försnacket handlade det om att planen såg ut som en potatisåker.

Efteråt pratades det mest om norska kålrötter.

Det börjar ju bli en vana att domaren hamnar i blickpunkten när tungviktarna Chelsea och Barcelona brakar ihop i Champions League, och den som nu kommer att drömma mardrömmar om José Mourinhos svarta ögon är norrmannen Terje Hauge.

Hans beslut att omedelbart dra upp det röda kortet efter Asier del Hornos hockeytackling på lille Lionel Messi var inte bara uppåt väggarna fel – det förstörde också alla rimliga chanser för Chelsea att ta sig vidare från den här åttondelsfinalen.

Så ont gjorde det inte

Det kommer att krävas en smärre bragd av Chelsea för att vända 1-2 när lagen möts i Barcelona.

18-årige Messi är inte bara en fantastisk fotbollsspelare, han visade också stor teaterbegåvning när han spelade över efter del Hornos klumpiga – men inte farliga – tackling.

SÅ fruktansvärt ont gjorde det inte, och SÅ många varv behövde han inte rulla på potatisåkern.

Det var förresten märkligt så pigg Messi blev när domare Hauge hade svalt hela betet och slitit upp det röda kortet.

Fast man kan ju se det ur ett annat perspektiv:

När nu Chelsea tvingades spela med en man mindre i knappt en timme – mot ett av världens fantasifullaste, kreativaste, listigaste lag – fick vi uppleva en helt annan matchbild än vi tänkt oss.

Allt annat än fegt

Det blev ett fascinerande fotbollsdrama på helt andra villkor, och jag antar att det var fler än jag som imponerades av Chelseas tapperhet.

Spelare som Lampard, Makelele och Gudjohnsen (har aldrig sett honom så bra) slet som djur med svällande, blå hjärtan, och mitt i detta fanns en enastående fräckhet: efter paus gick hemmalaget ut och spelade allt annat än feg defensiv.

Man spelade för mer än bara 0–0.

Belöningen kom i form av 1–0, en boll som Motta styrde in i eget mål efter en typisk Lampard-frispark från vänster.

Det hade varit oerhört om Chelsea orkat hålla det, men mittfältshjältarna maldes till slut ner och kroknade.

Henrik Larsson byttes in i stället för Motta när Barcelona skruvade upp det offensiva tempot, och belöningen kom omedelbart:

1–1 efter en frispark av Ronaldinho som touchade John Terrys huvud, och segermålet efter ett mönsteranfall (med Henke inblandad) som avslutades med en perfekt tajmad nick av Eto’o – pang på rödbetan, bara.

Rotfrukternas dag, som sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM