Fotboll

Upplagt för rysarrepris

FOTBOLL

Marikas strafftaktik dömsut av psykolog - gör som herrarna

26/6 2004 - 16/6 2005? Olof Mellberg deppar efter att ha missat straffen i EM-kvartsfinalen. Då fanns inga givna straffskyttar uttagna och inte heller nu inför dagens semifinal – ett taktiskt misstag enligt psykologen Tore Brännberg. Victoria Svensson och de andra svenskorna hoppas få jubla över en finalplats i kväll.
26/6 2004 - 16/6 2005? Olof Mellberg deppar efter att ha missat straffen i EM-kvartsfinalen. Då fanns inga givna straffskyttar uttagna och inte heller nu inför dagens semifinal – ett taktiskt misstag enligt psykologen Tore Brännberg. Victoria Svensson och de andra svenskorna hoppas få jubla över en finalplats i kväll.

WARRINGTON

Sveriges öde kan avgöras med straffar.

Men Marika Domanski Lyfors har inte bestämt vilka som lägger dem.

- Inget är viktigare än att veta det i förväg, säger socialpsykologen Tore Brännberg.

Tre av de fem senaste mötena mellan Norge och Sverige har slutat oavgjort.

Även i kväll finns risken att semifinalen slutar i straffar. Då avgörs Sveriges EM-öde av hur väl förberedda man är.

- Vi har pratat om straffläggningen och tränat straffar. Men jag har inte helt bestämt vilka som lägger dem, säger Marika.

Hon spikar straffläggarna efter att en eventuell förlängning är över.

- Vilka som slår dem beror bland annat på vilka som spelat. Men alla måste vara förberedda, det kan blir fler straffar än fem, så ingen kan säga att de absolut inte vill, säger Marika.

"Viktigast av allt"

Tore Brännberg är beteendevetare, socialpsykolog och elittränare för Alingsås handbollsklubb. Han dömer helt ut den svenska landslagsledningens upplägg.

- Det finns en sak som är viktigare än alla andra när det gäller straffar och det är att bestämma i förväg vilka som lägger dem och i vilken ordning. Det kan vara helt avgörande, säger Brännberg.

Han menar att felaktiga förberedelser gjorde att Sverige åkte ur herr-EM ifjol. Tre spelare orkade inte med pressen utan vägrade slå en straff. I stället gick ovane straffläggaren Olof Mellberg fram och missade.

- Det berodde på att de inte bestämt sig i förväg, de var inte förberedda nog utan velade. Samma sak hände mellan Blåvitt och Barcelona den gången Torbjörn Nilsson vek sig och man tvingade fram en annan kille, säger Brännberg.

Förberedelser avgör

Förberedelserna blir helt avgörande vid en straffläggning eftersom den mentala biten spelar en huvudroll.

- Man måste ha förberett allt långt i förväg. Man måste ha ett möte och ta reda på vilka som vill lägga dem och i alla fall ha en lista på tio stycken.

De första tre straffskyttarna är ofta lätta att finna.

- Det är när du kommer ner till nummer sju, åtta som det blir svårt.

Brännberg menar att allt handlar om att känna gruppens stöd.

- När man bestämt straffläggare i förväg har alla ett kollektivt ansvar för det. Då vet den som lägger straffen att ansvaret om han eller hon missar är allas. Då försvinner den inre pressen, kvar är bara den yttre, säger Brännberg och tillägger:

- Men om du i stundens hetta helt plötsligt får frågan om att lägga en straff, då är du inte förberedd. Då får du ett problem, straffläggaren känner inte att hon har gruppens förtroende i förväg.

Jennifer Wegerup

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!