Allsvenskan i fotboll

Lagrell kritisk mot ekobrottsmyndigheten

FOTBOLL

”Det verkar för drastiskt”

Fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell riktar skarp kritik mot ekobrottsmyndigheten

för deras husrannsakan mot Peter Ijeh och tre IFK Göteborg-ledare.

– Jag kan inte förstå varför ett sådant tillslag var nödvändigt, säger Lagrell.

Tidigt på morgonen den 1 juli slog ekobrottsmyndigheten till mot Peter Ijeh och tre IFK Göteborg-ledare samt en agent.

Husrannsakan genomfördes och efteråt har de misstänkta varit starkt kritiska mot polisens metoder.

– Det finns en gräns för allting. Det här har drabbat min fru och mina barn som inte gjort någonting. Det finns inga proportioner i det myndigheterna håller på med, dundrade IFK-ordföranden Bengt Halse.

Får stöd av Lagrell

Klubben får nu stöd av förbundsordföranden och landshövdingen Lars-Åke Lagrell som har svårt att förstå varför myndigheterna agerade så kraftfullt som de gjorde.

– Jag vet inte vad åklagaren hade för skäl att besluta om husrannsakan. Det verkar för drastiskt. Jag kan inte förstå varför ett sådant tillslag var nödvändigt, säger Lagrell till Sportbladet.

Lagrell vill inte spekulera i skuldfrågan men ger indirekt sitt stöd åt IFK Göteborg, som han menar inte försökt dölja något.

– När jag tittar på frågan i efterhand tycker jag att det i en sådan här affär inte tycks finnas några bevis som måste beslagtas. Jag kan inte se att man vid den här typen av transaktion försökt dölja något, säger Lagrell.

Åklagaren Lars Lithner menar att det var ett normalt tillslag sett till brottsmisstanken grovt skattebrott samt medhjälp till grovt skattebrott.

Brott som kan ge mellan sex månader och sex års fängelse.

Försvarar tillslaget

– Jag kan förstå att man tycker det är obehagligt men det är ett fullständigt normalt tillvägagångssätt att bedriva förundersökning på.

– IFK Göteborg har inte behandlats annorlunda än om det till exempel hade handlat om ett vanligt företag, säger Lars Lithner.

Enligt Lithner var tillslagen nödvändiga och brottsmisstanken har inte minskat.

– De tillförde en del nytt till utredningen trots att vi ännu inte har gått igenom datorer och de olika personernas e-postväxling, säger Lars Lithner.

IFK Göteborg misstänks ha undanhållit stat och kommun cirka två miljoner kronor i skatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till Peter Ijeh.

IFK Göteborg hävdar att en privatperson (kassören Jan Nilsson) gav Peter Ijeh en gåva, att den gåvan skattades och att stat och kommun därmed fått sina pengar.

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll