Fotboll

Mållösa - och hånade

FOTBOLL

Succéparet från VM möter hård kritik från experter: Stereotypt

TAPPAT FORMEN Den svenska anfallsduon benämndes under USA-VM 2003 som ett av världens allra farligaste. Nu är tonen en annan. Victoria Svensson har haft svårt med målskyttet i klubblaget under en längre tid och Hanna Ljungberg har varit skadad. Ändå är de förstavalet i Domanski Lyfors startelva.

TAPPAT FORMEN Den svenska anfallsduon benämndes under USA-VM 2003 som ett av världens allra farligaste. Nu är tonen en annan. Victoria Svensson har haft svårt med målskyttet i klubblaget under en längre tid och Hanna Ljungberg har varit skadad. Ändå är de förstavalet i Domanski Lyfors startelva.

Foto: BILDBYRÅN

ACCRINGTON

Hanna Ljungberg och Victoria Svensson har inte kommit upp i sin vanliga klass.

Det tycker två av Sveriges ledande damfotbollsexperter.

-Man känner inte igen dem riktigt, säger Skottlands förbundskapten Anna Signeul.

Huvudbry för #10 och #11.

De kallas ofta för världens bästa anfallspar. Men i EM har Hanna Ljungberg och Victoria Svensson inte alls spelat på sin vanliga nivå. Nu får de - och hela det svenska laget - hård kritik för avsaknaden av konstruktivt anfallsspel.

- Anfallet och mittfältet har inte fått till ett bra eget spel. Det brister på den sista tredjedelen av planen och i den sista passningen hela tiden, säger Anna Signeul.

Hon är tidigare förbundskapten för F15, F17 och F19 och talangutvecklare på Svenska fotbollförbundet. Numera är hon förbundskapten för det skotska damlandslaget.

- Vi är bortskämda med att Hanna och Vickan levererar hela tiden. Nu har det inte varit så. De har inte fått mycket att jobba med från mittfältet men de har inte heller själva varit så bra som man är van vid, säger Signeul.

"Skiter i vem"

Victoria Svensson menar att Sverige inte står och faller med deras målskytte.

- Man försöker att inte bry sig. Vi vann och gick vidare och då skiter jag i vem som gör målen, säger Vickan.

Hanna Ljungberg håller med.

- Vi gör en taktiskt jättebra match mot England. Både Vickan och jag tar stort defensivt ansvar, det var vad vi var tillsagda att göra. De som ser matchen kanske inte förstår taktiken och vet helhetsbilden bakom vårt spel.

Bra i försvaret

Hela laget är ansvarigt för anfallsspelet, betonar Anna Signeul, och håller med om att att de två stjärnorna tagit stort defensivt ansvar.

- Mot England gör båda två ett grymt försvarsarbete när de sätter press på deras backlinje.

Offensivt tycker den skotska förbundskaptenen dock att man kan kräva mera på flera olika punkter.

- Om man jämför med VM för två år sen har allt varit lite sämre nu. Bollmottagningarna, löpningarna, en mot en-situationerna, avsluten.

Anna Signeul vill se fler avslut och mer skärpa i dem.

- Om man inte kommer till avslut är det svårt att göra mål.

Att peta två spelare av Ljungbergs och Svensson klass är svårt menar Signeul.

- Det är såna spelare som man kanske ibland som ledare riskerar att hålla fast vid för länge för att du vet vad de kan och väntar på att det ska komma. Men jag tycker att lagguttagningarna varit mycket bra hittills.

Tidigare landslagsprofilen Anette Börjesson kommenterar EM för radiosporten.

Hon tycker inte heller att anfallsspelet fungerat.

- Sen kanske jag är ensam om att tycka att det inte bara är Hannas och Vickans fel. De får väldigt otacksamma bollar att jobba med. Men visst, de har inte direkt rosat marknaden.

"Lite stereotypt"

Både Hanna och Victoria gör det ibland för svårt för sig tycker Börjesson.

- Det blir lite chansbollar och lite stereotypt anfallsspel. Jag saknar koncentration ibland, de får inte slarva. Men det måste lossna snart för dem.

Den svenska anfallsduon lyssnar på kritikerna.

-Vi ta till oss den kritik som det ligger något i, vi vet själva vad som varit dåligt, säger Hanna och får medhåll av Vickan.

Jennifer Wegerup

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!