Spelar VM med svåra smärtor

FOTBOLL

Ljungbergs skada hinner inte läka: Han får bita ihop

VISBY

VM blir en smärtsam upplevelse för Fredrik Ljungberg.

Fotskadan hinner inte läka i tid.

- Det bästa vore att han fick vila en längre period än det finns möjlighet till, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Foto: ULF HÖJER
Smärtsamt Fredrik Ljungbergs fotskada kan hämma stjärnan i VM. Ingen smärtstillande behandling kan sättas in.

Landslaget har varit samlat på Gotland i två dagar, men Fredrik Ljungberg har fortfarande inte synts till. Medan lagkamraterna tränar inför VM-festen i Tyskland handlar hans uppladdning om att vila, vila och åter vila. Varje gång Arsenals svenska mittfältsstjärna springer blir han påmind om smällen han fick på högerfoten i början av april, i Champions League-mötet mot Juventus. Därför låter han bli.

- Han har ont när han belastar foten. Det enda han kan göra är att vila bort besvären, säger landlagsläkaren Anders Valentin till Sportbladet.

Inte symptomfri

Problemet är att skadan tar flera veckor att läka, och att Sverige möter Trinidad & Tobago i VM-premiären den 10 juni.

Kan han spela VM?

- I Champions League-finalen var han riktigt bra trots att det gjorde ont. Han kommer att vara i ett bättre skick då, men han kanske inte kommer att vara helt symtomfri.

Hur vanlig är skadan?

- Den är inte så sällsynt. Han har fått en kompression i foten. Då blir det en vätskeansamling inne i benet och i leden. Det är inget som kan opereras bort. Inget är trasigt, men det gör ordentligt ont och kan hänga kvar ett tag. Vi får försöka få honom så bra det går. Han får räkna med att känna av det.

Missar genrepet

Kommer han få smärtstillande för att kunna spela VM?

-  Nej, det är inte aktuellt med bedövningssprutor och det finns ingen anledning att ge honom tabletter. Han får bita ihop. Värre är inte skadan, säger Valentin.

Fredrik Ljungberg lämnar VM-lägret redan i morgon och spelar inte landskampen mot Finland på torsdag. Genrepet mot Chile på fredag nästa vecka lär han också missa.

- Det är inte osannolikt att han får stå över, säger Anders Valentin.

Förbundskapten Lars Lagerbäck är inte orolig utan räknar med att Ljungberg spelar mot Trinidad & Tobago.

- Det är en fråga om hur mycket smärta man tål. Jag tror att Fredrik räknar med att spela. Jag gör det definitivt, säger Lagerbäck.

Fler VM-relaterade nyheter:

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A