I fåfängaste laget

FOTBOLL

Roland Andersson kritiserar den nya tidens egospelare

Foto: Irriterad Förr var det kollektivet som gällde i högre grad. I dag är det vanligare med stora egon bland fotbollsspelare, något som Roland Andersson kan irritera sig över.

VISBY

Roland Andersson irriterar sig över spelarnas fåfänga och menar att spelarnas stora egon gör det svårare att vara tränare i dag än för 20 år sen.

– Förr var det mer självklart att det var kollektivet som gällde helt och hållet, säger den assisterande förbundskaptenen.

Landslagsstjärnorna är så mycket mer än fotbollsspelare i dag – kalsongmodeller, stilbildare och omslagspojkar.

Fåfängan är utbredd och assisterande förbundskaptenen Roland Andersson har noterat det.

– Det kan irritera mig lite grann. De rättar till byxor och håret, och tröjan ska hänga på ett visst sätt, det är inget som tilltalar mig, säger han till tidningen Stockholm City.

Står till vänster

Han menar att det är svårare att vara tränare i dag än för 20 år sen på grund av spelarnas stora egon.

– Förr var det mer självklart att det var kollektivet som gällde helt och hållet, säger han till Sportbladet.

Andersson har alltid stått till vänster politiskt och hyllat kollektivet och solidariteten. Han är uppvuxen i ett arbetarhem i Malmö och hela släkten var fackligt aktiv.

Som spelare i Malmö FF under 1970-talet kallades han ibland för ”kommunisten” även om han alltid röstat på socialdemokraterna.

När han togs ut till VM 1978 hotade han först med att bojkotta mästerskapet för att det arrangerades i ett Argentina som styrdes av militärjuntan. Han ändrade sig men tog en filmkamera med sig och åkte efter VM runt i svenska skolor för att visa hur militären styrde landet och ”stilla sitt samvete” för att han spelat där.

Rakade inte benen

– Det är ingen tvekan om att det finns både större individuell karaktär och skicklighet i dag, säger han om dagens spelare.

De är mer än fotbollsspelare i dag?

– Men de är mer fotbollsspelare än vad vi var också (skratt).

Men inte höll du på och rakade benen och fixade med håret före match?

– Nej, men det fanns såna på min tid också (skratt). Men det viktiga är att de fungerar mänskligt och ute på planen. Och det gör det här gänget. Det är därför de är med.

Han menar att spelarna i dag måste vara större egon än vad han och de andra landslagsspelarna (nästan alla i allsvenskan) var på sin tid.

Kravfylld miljö

– De formas i den supertuffa miljö som de är i. De tvingas prioritera sig själva på ett helt annat sätt. Vi har oerhört många fler spelare som är utomlands. I den här truppen kommer de från tolv länder och 19 klubbar.

Kan du leva dig in i Henkes, Zlatans och Ljungbergs miljö?

– Nej, det är en oerhört kravfylld miljö. Många förstår inte under vilket tryck de lever.

Fåfäng-fem-i-topp

Fler VM-relaterade nyheter:

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A