”Alla med Ibra”

avZendry Svärdkrona

FOTBOLL

Sportbladet superlördag tar tempen på Superswedes

SPANIEN

Så skriver pressen

Carlos Megía Dávila och Rodríguez Santiago. Där har ni veckans i särklass mest omtalade män i den spanska fotbollen. Vilka de är? De båda domarna hade huvudrollerna när Valencia och Barcelona åkte ur cupen.

Marca skriver: ”Kvartsfinalmötet mellan Valencia och Deportivo är en av de största skandalerna någonsin. Först en feldömd straff för Deportivo i den första matchen, sen avbröts returen på grund av att den assisterande domaren träffades i huvudet av ett okänt föremål. När matchen en vecka senare spelades färdig inför tomma läktare fick Deportivo ytterligare en feldömd straff och gick därmed vidare.”

Marca beskriver spanska cupen som ”domarnas cup”. Den Barcelonabaserade tidningen Sport går ett steg längre efter att Ronaldinho mycket tveksamt blivit utvisad mot Zaragoza.

”Rodríguez Santiago sparkade ut oss ur cupen” och ”Santiago valde Zaragoza som motståndare till Real Madrid i semifinalen”. Krönikören Josep M Casanovas menar att ”Santiago verkade vara fjärrstyrd från Madrid”. Sport utesluter inte att ”smutsiga händer” varit inblandade och tidningen presenterade i går uppgifter om att Santiago redan för en vecka sedan, under ett barbesök, ska ha sagt: ”Det finns en spelare som fäktar mycket med armarna. Jag ska visa ut honom i nästa match.” Därmed anser Sport att det röda kortet var planerat.

Så mår Superswedes

Målskytt på nytt i veckan och det märks knappt att Eto'o är borta. Henkes form är stigande och han börjar hitta sin roll i laget. I morgon startar han mot Atlético Madrid hemma på Camp Nou.

Markus Eriksson

ITALIEN

Så skriver pressen

”Alla med Ibra”.

Rubriken pryder förstasidan i fredagens Tuttosport och det är alldeles uppenbart att Zlatan har hela klubben i ryggen efter sitt röda kort mot Roma. Tidningskrönikörerna går hårdare år svensken. I torsdagens Tuttosport är artikelrubriken "Ibra - det sista vansinnet." Krönikören Elvira Elvi" skriver att "Juventus problem har ett för- och ett efternamn: Zlatan Ibrahimovic" och "efter det fantastiska målet mot Roma i november verkar det som att Zlatan ersatts av en ond bror, som skapar problem och visar dåligt humör utan anledning".

Incidenten och Zlatans beteende har diskuterats friskt. Eftersom Zlatans agent Mino Raiola stod för ett oerhört påhopp på Romas Francesco Totti i fredagens Gazzetta dello Sport lär historien fortsätta.

I övrigt har veckan framförallt handlat just om den italienska cupen. Palermo slog ut Milan, Roma slog ut Juventus och i torsdags slog Inter ut Lazio, efter mål av förre Lazio-spelaren Dejan Stankovic. "Lazios ilska" är förstasidesrubriken i den Rom-baserade tidningen Corriere dello Sport. Inters seger anses inte rättvis.

Transferfönstret stängde i veckan. Inga superspektakulära övergångar i sista sekunden. Tyngst var Inters köp av Cesar från Lazio.

I tidningarna diskuteras också Milans misslyckade säsong. Bland annat har det spekulerats i att klubben ska försöka värva Juventus klubbdirektör Luciano Moggi, något denne bestämt förnekar.

Så mår Superswedes

Zlatans vecka har väl inte lyckats undgå någon. Det röda kortet har varit Italiens hetaste story i veckan. Juventus möter Udinese på söndag, och den allmänna uppfattningen är att "Ibra" startar. Att Capello har tagit Zlatan i så hårt försvar efter utvisningen mot Roma ses som ett tecken på att han får en ny chans.

David Tanentsapf

ENGLAND

Så skriver pressen

LONDON. Till slut fick man nog uppe i Newcastle. När stadens fotbollslag fortfarande hotas med nedflyttning efter 23 omgångar fick Graeme Souness gå.

Dagen efter höll The Times Martin O'Neill, Henrik Larssons manager under stor del av Celtic-tiden, som huvudkandidat att ta över.

"O'Neill nyckelfigur i Newcastles jakt" löd rubriken.

Vidare skrev tidningen: "Efter månader av rykten om interna konflikter och instabilitet fick Souness sparken i går efter ett telefonsamtal."

Inne i tidningen utvecklar man den hopplösa situationen för Sounuess: "Den här säsongen har varit en lång väntan för honom. En väntan på att skadade spelare ska komma tillbaka, och en väntan på att han skulle få sparken."

Ett annat huvudämne under veckan har varit problemen med Englands mittbackar.

Rio Ferdinand blev utvisad när Manchester United förlorade, 3-4, borta mot Blackburn, och Sol Campbell var fullständigt under isen för Arsenal i derbyt mot West Ham och byttes ut redan i halvtid.

"Englands och Arsenal stjärna har försvunnit och farhågorna för hur han mår växer sig allt starkare", skriver Evening Standard.

Flera tidningar har spekulerat i att Campbell mår så dåligt att han kommer att lägga av med fotbollen innan den här säsongen är slut.

Så mår Superswedes

Har spelat 90 minuter i Arsenals två senaste matcher och upplevt svidande förluster. Först i FA-cupen mot Bolton, 0-1, och sedan i veckans derby mot West Ham, 2-3. Mot West Ham gjorde Ljungberg en godkänd insats, utan att lyfta sig över mängden. Jagar fortfarande sitt första Premier League-mål sedan den 2 april förra året.

Christoffer Bjäreborn