Italien och Ghana vidare

FOTBOLL

Ghanansk skräll i grupp E - Tjeckien utslaget

Italien och skrällen Ghana är klara för åttondelsfinal.

Italien besegrade Tjeckien med 2–0 genom mål av Materazzi och Inzaghi medan Ghana besegrade USA med 2-1.

Inhopparen Marco Materazzi nickade in en hörna slagen av Francesco Totti i den 26:e minuten i en match som fram till dess kontrollerats av Tjeckien. Materazzi kom in efter en dryg kvart istället för skadade Alessandro Nesta – ett lyckat byte av Lippi.

Tjeckien började som sagt trevligt men Pavel Nedveds två långskott vållade inga större problem för Buffon och var det enda av värde som de vita skapade.

Tjeckien besvikelse

I slutet av den första halvleken drog Jan Polak på sig sin andra varning och blev utvisad. Det präglade sedan matchen efter paus och Italien var som väntat närmare att utöka sin ledning än tjeckerna att kvittera. Och tvåan kom också då inhoppande Filippo Inzaghi helt fri med Petr Cech rundade Chelseamålvakten och enkelt fick göra sitt första mål i detta VM.

Därmed är Tjeckien utslaget ur sitt första VM som självständig nation. En klar besvikelse.

Boateng fick starta

Tvåa i grupp E blev istället skrällen Ghana som slog USA med 2–1. Ghana tog ledningen i den 22:a minuten när Haminu Dramani manglade bollförande Claudio Reyna och satte bollen bakom Keller.

Clint Dempsey kvitterade men på övertid i den första halvleken fick Ghana en tveksamt dömd straff som lagkaptenen Stephen Appiah förvaltade väl till 2–1.

Men Ghanas avancemang var inte helt fläckfri. Laget fick sin största stjärna, Chelseaspelaren Michael Essien varnad och därmed missar mittfältaren åttondelsfinalen där troligen Brasilien väntar.

Avancemanget betyder att Ghana räddade Afrika från att för första gången sedan 1982 inte ha med något lag i åttondelsfinal.

AIK:s Derek Boateng fick starta matchen då Muntari var avstängd men Boateng byttes ut i halvtid.

Daniel Lagerqvist