VM troligen över för Polen

FOTBOLL

Neuville avgjorde för Tyskland på övertid

Ett vildsint kämpande Polen orkade till sist inte stå emot.

På tilläggstid frälste anfallaren Oliver Neuville hemmapubliken – och sköt med stor sannolikhet Tyskland till åttondelsfinal.

För Polen innebär 0-1-förlusten att VM med lika stor sannolikhet är över.

Foto: Polens målvakt Artur Boruc kniper bollen framför Michael Ballack.

Stackars målvakten Artur Boruc, till vardags i Celtic, stred heroiskt i den polska buren och var nära att hålla en sista strimma hopp vid liv för polackerna.

Boruc svarade för en rad omöjliga räddningar, men i den 91:a minuten orkade han till sist inte stå emot när Oliver Neuville störtade fram på David Odonkors inlägg från högerkanten.

Bittert Polen

Neuville stötte in bollen från nära håll –  och den tyska delen av publiken på stadion i Dortmund exploderade i ett enormt glädjevrål.

– Målet kom sent, men vi förtjänade det, sa tyske storstjärnan Michael Ballack, som var tillbaka i startuppställningen.

Han fick medhåll av den i Polen födde tysken Miroslav Klose.

– Vi hade tillräckligt med chanser.

För polackerna var förlusten bitter.

På 15 försök har Polen ännu inte lyckats besegra storebror i väst – och i kväll var de inte ens nära.

Andra raka för Tyskland

Tyskland ägde spelet i båda halvlekarna och efter att Radoslaw Sobolewski i den andra halvleken onödigt dragit på sig sitt andra gula kort handlade det om överlevnad snarare än att jaga en seger för det hårt pressade polska laget.

Det höll –  så när.

Men Oliver Neuvilles fullträff för Tyskland upp på sex poäng och skickar troligen Polen ur VM-turneringen. Polackernas enda hopp står nu till att Costa Rica besegrar Ecuador i morgon – och att Ecuador i sista omgången inte tar poäng mot Tyskland, samtidigt som Polen besegrar Costa Rica.

Rickard Westman