Nattens ordkrig

FOTBOLL

Tyskland: "En perfekt lottning - älgarna är inget att vara rädd för"

Tyskland laddar inför älgjakten - de längtar efter att göra smulor av svenskarna.

Eller Knäckebröds-spelarna de kallar Ljungberg & co.

Tyskland firar sina fotbollshjältar som aldrig förr, med flaggor i fönstret, målade på kroppen, i bilen (helst en i varje fönster) eller som mantel.

Och de har redan bestämt sig - det blir en kvartsfinal mot Argentina.

Ingen tar Sverige på allvar.

Alla vet att svenskarna inte vunnit en mästerskapsmatch mot Tyskland sedan 1958 och de flesta minns segern i VM 1974 (4-2).

- Visst har Sverige ett bra lag med en stark moral och de är farliga på fasta situationer, säger Tysklands manager Oliver Bierhoff hövligt till ARD.

- Men för mig är det en önskemotståndare. De är fysiskt starka och har ett bra samspel. Men England har betydlig fler spelare som kan vända en match, säger Bierhoff.

"Fansen bättre"

Ungefär samma sak - men med ett betydligt klarare språk - skriver Bild, Tysklands största tidning. Den som kallat svenskarna för Ikeaspelare och som hävdat att Jürgen Klinsmann inte behöver vara rädd för älgarna ser nu fram emot att jakten.

"De svenska fansen är bättre än sitt lag" lyder en av dagens rubriker och i texten står: "Vi ska vi smula sönder knäckebrödsspelarna".

En av tidningens reportrar som följt svenskarna under VM är säker på en seger:

- Sverige är en perfekt lottning för Tyskland. Varför? De spelar disciplinerat, utan finess. Mot murarna från Karibien kom inget genidrag på 90 minuter, Sverige saknar spelaren som slår den avgörande passningen, skriver Christoph Sonnenberg.

Och fortsätter:

- Offensiven med Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson är bra, men de har ingen målgaranti som Miro Klose.

"En välsignelse"

- Ibrahimovic står som en statist på planen, hans form har förstörts av mutskandalen i Juventus. Larsson är inte i Barcelonaform, även om han gjorde 2-2-målet i går och Ljungberg är bättre på förarbetet än på att avsluta.

- Det enda vi måste passa oss för är deras fans. Det är så många och hejar högljutt även om det står 0-1 i den 89:e minuten. Jag är säker, Sverige är en välsignelse för Klinsmann.

Sverige slarvade

Även Günter Nezter, EM-guld 1972 och VM-guld 1974, är positiv till Tysklands lottning:

- Sverige slarvade bort segern mot England. De var inte konsekventa och borde dödat matchen redan vid 1-1, säger han till tv-kanalen ARD.

- Detta är en bra lottning för Tyskland. Vi ser fram emot festen.

Nåja.

På lördag startar "älgjakten" - för första gången någonsin i München.

SENASTE SEGERN I VM/EM KOM 1958

Tyska betyg på Sverige

Läs också: