Straffhjälten Ravelli: Gör det inte så svårt

FOTBOLL

I dag blir Andreas Isaksson hjälte eller syndabock.

En vardag för en målvakt - speciellt vid straffdrama.

- Mitt råd till Andreas är att inte göra sakerna svårare än de är. Hoppa över publikräddningar, säger Thomas Ravelli, målvaktshjälte 1994.

Foto: RÄDDNINGEN Thomas Ravelli räddar Miodrag Belodedicis straff i VM-kvartsfinalen 1994 och skapade idrottshistoria. Hans råd till Andreas Isaksson är att inte satsa på publikräddningar.

Thomas Ravelli blev hjälte i fotbolls-VM 1994. Men en avgörande VM-match kan lika gärna innebära att målvakten sjabblar vid en räddning och han blir näst intill uthängd som landsförrädare.

Skillnaden är hårfin. Fråga Ronnie Hellström eller hockeymålvakten Tommy Salo - de vet.

Stor press inombords

Thomas Ravelli var länge förstemålvakt för Sverige och han vet vilken press det är att vara målvakt.

- Pressen som kommer inombords är stor. För mig kom trycket samtidigt som jag fick veta att jag skulle stå nästa match, säger han.

När han ser på den svenska målvaktssituationen oroas han över en detalj.

Andreas Isaksson och Rami Shaaban och de båda målvakternas gemensamma historik.

- Rami har en gång petat bort Isaksson från målvaktsplatsen. Givetvis känner sig Isaksson sig hotad och det är ett orosmoment. Det hade kanske varit smartare av lagledningen att ta ut någon som inte har samma bakgrund som Shaaban, säger Ravelli.

Ravelli menar också att Isaksson inte varit hundraprocentig hittills.

Kunde slappna av

Ravelli körde alltid avslappningsövningar inför varje match. Han inspirerades av sin pappa Peter.

- Jag lade mig ned några timmar inför match och spände olika delar av kroppen. När jag var helt avslappnad försökte jag ta fram målbilder i huvudet och lösa situationerna, säger Ravelli.

Matchen i eftermiddag kan avgöras på straffar.

Ingen mardröm

Många tror att det är en mardröm för målvakter att ställas mot fem avgörande straffar. Men den myten krossas snabbt av Ravelli.

- Målvakten har allt att vinna när det är straffar. Vi ska egentligen inte ta någon straff och pressen är minimal. I kvartsfinalen mot Rumänien 1994 kom jag in i en zon i straffräddningen där jag kände inombords var bollarna skulle komma. Får Isaksson samma känsla blir Sverige svårslaget, säger Ravelli.

Ravellis råd till Isaksson

Läs också:

Tomas Ros