Sveriges hemliga taktik: Att hindra skott och inlägg tidigt

FOTBOLL

KÖLN

Mot Paraguay löd ordern: in och skjut!

Inför avgörande gruppspelsmatchen mot England låter det tvärtom: stoppa skott och Beckhams inlägg!

- Vi har diskuterat det och måste försöka stoppa dem, både i mitten och på högerkanten, säger lagkaptenen och mittbacken Olof Mellberg.

Foto: TIDIG PRESS Framför vårt straffområde måste Sverige stoppa Englands distansskott. Med hård press kan också Beckhams farliga inlägg hindras. Grafik: Patrik Lindvall

Matchen mot Paraguay var Sverige tvunget att vinna.

Därför hade förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson beordrat distansskott. En order spelarna lydde, framför allt Kim Källström.

Mot England räcker det med en poäng och då är det nya direktiv: det handlar framför allt om att inte ge Frank Lampard fritt skottfält en bit utanför straffområdet, samt hindra David Beckham från att slå tidiga inlägg.

- Vi har diskuterat det och vet att England är bra där. Vi måste försöka stoppa dem från att komma till distansskott och Beckham från att slå inlägg, säger Olof Mellberg.

Hur gör man det?

- Genom att ligga tätt på dem, så att de inte för för mycket tid, varken på kanterna eller i mitten närmare mål.

Stänger ytorna

Förbundskapten Lasse Lagerbäck understryker betydelsen av ett samlat försvarsspel:

- Det är väldigt viktigt att vi försvarar oss som ett lag. Att vi stänger ytorna och inte ger de så mycket tid, säger Lagerbäck.

De svenska mittfältarna får alltså som viktigaste uppgift att ligga tätt på Lampard och Beckham.

- Om vi försvarar oss som ett lag och arbetar tillsammans blir allt mycket lättare för målvakt och backlinje, säger Olof Mellberg.

När det gäller Englands stora anfallsstjärna Wayne Rooney låter den svenska lagkaptenen inte lika orolig.

- Det är en allroundduktig spelare som är svår att stoppa. Men vi har inte pratat specifikt om honom. Vi har mer tittat på England som lag och hur de spelar, säger Mellberg.

Starkare lag

Han förväntar sig en tuff match, trots att England redan är klara för åttondelsfinalen. Sverige måste ha en poäng.

- Jämfört med senaste träningsmatchen (2004, 1-0 till Sverige) och när vi mötte de i VM (2002, 1-1) tycker jag att de har ett starkare lag. Det blir tuffare den här gången, säger Olof Mellberg.

Robert Laul