Ljungberg fortfarande osäker på spel

FOTBOLL

”Jag kan bara hoppas”

Fredrik Ljungberg tar med sig smärtan och ovissheten på planet till Zagreb.

På fredag kväll ställer han den avgörande frågan till den krånglande högerfoten.

”Kan du? ”.

– Just nu vet jag inte. Jag kan bara hoppas, säger han.

Det har vi lärt oss att det är snudd på en regel att det ständigt finns en tå, en ljumske, en fot, en hand, ett knä, ett lår, en vad, en sena eller en pyttipanna av värkande kroppsdelar som skickar ut smärtsignaler i Fredrik Ljungbergs skadevana kropp.

Den här gången är det en sena till tån och en vätskeansamling runt hälsenan som noterats i sjukjournalen.

Den som kan sin Ljungberg och begåvats med såväl lång-som korttidsminne i någorlunda hyggligt skick kan rabbla landskamper som föregåtts av tvivel, oro och rubriker i stil med ”Hinner Ljungberg bli spelkar?”.

Den dammar vi av igen.

Men den här gången, inför VM-kvalrysaren mot Kroatien på lördag kväll, verkar frågetecknet fetare och mer illavarslande än mången gång förr.

I ett kvavt litet konferensrum på Hilton Vienna Plaza, mitt i det vackra Wien, klämde på torsdagseftermiddagen VM-kvalets sjumålsskytt in sig mellan landslagsläkaren Magnus Forssblad och informationschefen Jonas Nystedt.

Foten i bandage

Den som tittade under bordet såg en högerfot välpaketerad i bandage. Och ovanför bordskanten en Fredrik Ljungberg som sett betydligt gladare ut. Det syns när han är orolig, när han är plågad.

Ord kan dölja, blickar avslöjar.

En halv träning på Hohen Warte några timmar tidigare gav inte de besked han hoppats på efter flera dagars behandling.

Det hymlade heller inte Ljungberg om.

– Det gjorde ont, en konstant smärta. Förhoppningsvis blir det bättre under fredagen och ännu bättre under lördagen, men vi får se.

Bekymrad?

– Det är klart att jag helst inte hade velat känna något, säger Ljungberg.

Beslut på fredagen

Han ger sin kropp ännu ett dygns respit innan han tar beslutet om det blir spel eller om han måste avstå sin första match i kvalet.

– Personligen vill jag känna imorgon (fredag) att det är grönt ljus. För min del vill jag gärna veta då.

Inga funderingar på att satsa på att bli frisk till matchen mot Island? Det räcker ju att ni vinner en av de två matcherna för att nå VM?

– Man ska inte vara kaxig, men man vill gärna kvalificera sig så fort som möjligt och det är de stora matcherna man vill spela. Personligen spelar jag hellre matchen på lördag än på onsdag, om jag får välja.

Att Arsenals manager Arséne Wenger inte vill välkomna en än mer skadad Fredrik Ljungberg hem till London i slutet av nästa vecka är självklart. Men Ljungberg känner inte att det råder en konflikt där han kläms mellan arbetsgivaren i London och landslaget.

– Klart att dom har andra intressen och det finns olika uppfattningar om saker och ting, men jag vill spela för svenska landslaget. Man lär sig med åren att hantera den situationen.

– Jag låter mig inte påverkas av vad andra tycker utan avgör själv om jag kan spela.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM