Titta, vi är bäst i hela Europa

FOTBOLL

Ingen kris i det svenska anfallet - bästa målsnittet i VM-kvalet

Anfallskris i landslaget? Glöm det!

Sportbladets statistik visar att Sverige är bäst i Europa, tredje bäst i världen och hästlängder före självaste Brasilien när det gäller gjorda mål i VM-kvalet.

- Det säger allt. Vårt anfall är otroligt bra, säger Bröndby-strikern Johan Elmander.

Foto: Superswedes Henke och Zlatan har varit med och levererat 30 mål för Sverige i VM-kvalet.

Sverige har på tio VM-kvalmatcher lyckats göra hela 30 mål. Snittet, tre gjorda mål per match, är inte bara bra. Faktum är att vi är bäst i hela Europa. Närmast efter kommer Tjeckien och Portugal, som båda har ett målsnitt på 2,9. Det så kritiserade svenska anfallsspelet är alltså långt ifrån så dåligt som vissa vill få det gällande.

- Vi har varit jäkligt bra i kvalet. Statistiken säger allt, det går inte att påstå något annat. Vi har ju dessutom lyckats bra defensivt också, och bara släppt in fyra mål, säger Johan Elmander.

Australien - bäst i världen

Det svenska målsnittet står sig bra även om man ser på alla världens VM-kvalgrupper. Av 207 nationer som kvalat till VM placerar sig Sverige på en tredje plats. Bara Australien, 4,3, och Mexico, 3,7, är bättre. Men då har Australien spelat matcher mot lag som till exempel Tahiti (9-1), Solomonöarna (7-0) och Fiji (6-1), medan Mexico sopat till Dominica med 18-0 i ett dubbelmöte i det nordamerikanska förkvalet. Hyperoffensiva Brasilien, med kvartetten Ronaldo, Adriano, Ronaldinho och Kaká i anfallet, har till exempel ett målsnitt på 1,9 och är långt efter Sverige i statistiken.

Bakom Sveriges fina målsnitt finns en naturlig förklaring. Sett till kvaliteten på spelarna är det länge sen vi haft ett så slagkraftigt anfall. Två världsstjärnor i Zlatan och Henrik Larsson, och fyra klasspelare i Marcus Allbäck, Mattias Jonson, Markus Rosenberg och Johan Elmander som jokrar.

- Vi har många duktiga spelare och konkurrensen är hård. Det är förstås bra för landslaget, men kanske inte lika bra för mig personligen, säger Johan Elmander.

Elmandersuccé

Elmander har gjort stor succé i danska topplaget Bröndby. Han gör mål i nästan varannan match, hyllas ständigt av tränaren Michael Laudrup och jagas av flera europeiska toppklubbar. Ändå har han svårt att ta en plats i det blågula anfallet.

- Zlatan och "Henke" är på en egen nivå och de ska självklart spela. Men jag känner att jag kan vara nummer tre. Jag har gjort stora framsteg det senaste året, men det är dagsformen som avgör.

I sammanhanget får man heller inte glömma bort det målfarliga svenska mittfältet. Starkast bidragande är Fredrik Ljungberg, som har gjort sju av Sveriges 30 kvalmål.

Europatoppen Målsnitt per match

...och trea i världen

Sveriges matcher i VM-kvalet

David Tanentsapf