Nykomlingarna överraskar

FOTBOLL

Bälinge tabelltvåa efter ny seger

Nykomlingarna visar framfötterna i damallsvenskan.

Efter 2–0 hemma mot Mallbacken är Bälinge ny tvåa medan Jitex är sexa efter 2–2 mot Hammarby.

Efter en stark öppning med poäng mot tre topplag var plötsligt favoritskapet på Bälinge när Mallbacken kom till Uppsala.

Men hemmalaget hade inga problem att spela ut värmländskorna på det gulgröna gräset på Studenternas. Bakom 2–0-segern stod ett hemmalag som även lyckades i anfallet efter fina defensiva insatser inledningsvis på säsongen.

Med amerikanskan Kacey White som yttermittfältare har laget skaffat sig en vass vänsterfot och en välslipad avslutare.

– Men jag tycker vi kan skapa ännu fler chanser. Jag har också mer att visa, lovar White.

Men insatsen på onsdagen räckte långt. Först en väl avvägd frispark som hittade Lina Andersson i straffområdet. Och i andra halvlek avgjorde White själv genom att frispelad slå in 2–0-målet med dryga kvarten kvar.

– Frisparken försökte jag få in i farligt område och Lina slår in den snyggt. På mitt mål får jag en bra pass av Linda Sembrant, förklarar White för TT.

– Jag hade sprungit och väntat länge på det läget, ler amerikanskan.

Hon är en stor anledning till det fina facit laget hittills visar upp. Som Mallbackens tränare Mikael Fahlén uttrycker det:

– Jag är inte förvånad att Bälinge är så bra. Hade deras importer varit svenskor hade de spelat i landslaget. Jag tycker poängen de tagit ligger i linje med nyförvärven.

Bälingetränaren Magnus Wikman menar att målet fortfarande är nytt kontrakt men och att just de här matcherna är de allra viktigaste att vinna för att samla poäng inför en eventuell bottenstrid.

Men just nu är det faktiskt i toppen Bälinge huserar. Bara två poäng skiljer upp till Umeå, som fick 1–1 hemma mot Göteborg. Utan förluster är Bälinge seriens stora överraskning, en motsvarighet till AIK i herrarnas motsvarighet.

För även Bälinge har ju gjort en kortare sejour i den lägre serien.

Ett annat bekant lag som är tillbaka i allsvenskan är Jitex, också de en överraskning så här långt.

Laget öppnade starkt och hade 2–0 mot Hammarby men tappade efter ett Hammarbymål innan halvtid och ett åtta minuter in i andra.

Linköping gjorde en stark match borta mot Sunnanå och efter mål av Josefin Öqvist och Caroline Seger vann bortalaget med 2–1. För landslagskollegan Linda Fagerström blev det också ett mål, men hennes mål räckte bara till en poäng (1–1) för Djurgården borta mot Qbik.

Malmö visade vilket bra anfallspar de har genom att göra 2–0 på Kif Örebro efter mål av Therese Sjögran och Asthildur Helgadottir.

Lars Frank/TT