Berlusconi och Capello i ordkrig

FOTBOLL

Zlatan och Juventus mästare – men för hur länge?

Foto: AP, Reuters
Fabio Capello och Silvio Berlusconi.

Rom (TT-AFP-Reuters)

Seger, 2–0, mot Reggina säkrade ligatiteln för Juventus och Zlatan Ibrahimovic.

Frågan är bara för hur länge?

Anklagelserna om uppgjorda matcher kring Turinklubben gör att man inte bara kan bli av med titeln utan också tvångsnedflyttade.

Det var fortfarande ett par minuter kvar av matchen när Juventus fans stormade in på planen, överlyckliga över att ännu en ligatitel var säkrad. Och det var knappast så konstigt. De har inte haft så mycket att glädjas åt den senaste tiden.

Det har varit anklagelser om riggade matcher där domare valts ut av Juventus och misstankar om att spelare, bland annat målvakten Gianliugi Buffon, ska ha sysslat med otillåtet spel på fotbollsmatcher.

Och kort efter matchen kom också beskedet att klubbdirektören Luciano Moggi kliver av sin post.

Kliver av sin post

– Från och med i morgon så slutar jag som klubbdirektör, efter den här kvällen så är fotbollens värld inte min värld, sade Moggi – nära tårarna.

Och till tränaren Fabio Capello var det inte så mycket frågor om matchen, desto mer om skandalerna kring klubben.

Capello försvarade dock sig själv och sina spelare:

– Vi har blivit dömda utan några bevis. Låt oss vänta på utgången.

Den kan bli tyngsta möjliga.

De senaste spekulationerna är att Juventus kan bli av med inte bara titeln utan också sin plats i serie A. Konsekvensen av det skulle i så fall bli att man förlorar uppemot 300 miljoner euro i tv- och sponsorsrättigheter.

Och Milans ägare och tillika avgående premiärminister Silvio Berlusconi missade inte chansen att gå till angrepp mot Juventus:

– Vi kräver att de ger oss tillbaka de två ligatitlarna som är våra. Vi är trötta på orättvisorna, sade Berlusconi.

– Han talade i egenskap av supporter. Men det enda jag vill säga är att ju även Milan står under utredning!., svarade Capello.

Milan hade chansen

Förlust på söndagen för Juventus och vinst för Milan hade betytt att de båda lagen hamnade på samma poäng men med Milan som ligasegrare tack vare inbördes möten.

Milan gjorde också sitt jobb mot Roma men efter mycket besvär, segern säkrades inte förrän på övertid när Marcio Amoroso satte Milans andra straff för dagen till 2–1-seger.

Men då hade samtidigt franske anfallaren David Trezeguet gett Juventus ledningen och Alessandro Del Piero säkrat segern med sitt 2–0-mål på övertid, vilket nu till slut gav tre poängs marginal för Juventus.

– Det är fortfarande för tidigt att säga något men jag hoppas det kommer att gå bra. Nu får utredning ha sin gång och jag hoppas vi snart får klarhet i vad som hänt, sade Del Piero om skandalerna kring Juventus.

Zlatan Ibrahimovic spelade från start men gjorde en blek insats i ligaavslutningen. Förutom en chans där han lobbade bollen över målvakten men bollen rensades undan av en Reggina-försvarare så fanns inte så mycket att glädjas åt i matchen.

Hur länge han och de andra Juventusspelarna får glädjas åt ligaguldet återstår nu att se.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A