Fotboll

Marit räddar backhoppet

FOTBOLL

Den 14 mars 1936 gjorde Sepp Bradl det. Blev det förste backhopparen över 100 meter.

Han gjorde det i gamla backen i Planica.

Han gjorde det barhuvad och med tunga pjäxor.

100 meter gör knappast någon svensk i dag.

Svensk backhoppning av i dag må beses på Skansen. Enda undantaget är Marit Nybelius i Eurosport, världens enda kvinnliga backhoppningskommentator.

Efter flera lärlingssäsonger börjar hon kunna det svåra hantverket, att kunna förklara varför en hoppare hoppare längre än en annan.

Hennes röst bär inte alltid, men när karnevalen i Planica avslutar säsongen lyckas hon med det som var ”Plex” Petterssons styrka, att förmedla vad ett lyckat backhopp är. Som tittare är vi med i luftfärden och vi förstår varför den ene drar ut på längden medan den andra sätter hoppet rakt ner.

UPC 1: Ulf Lundell hotade när svenska medier var för griniga med att flytta till Norge. Något UPC-kunder som vill ha åter Eurosport borde göra.

UPC i Norge erbjuder nämligen just Eurosport och lanserar dessutom snart AYR Digital, en pakistansk kanal alla cricket- fanatiker dyrkar.

UPC 2: Tystnaden är total från kabelbolaget vad gäller kritiken från kunder och media om att Eurosport inte finns kvar i utbudet. Något som gett upphov till spekulationer att andra kanaler köpt in sig på en populär kanals bekostnad.

Jag har bevakat satellit- och kabel-tv sedan dess svenska start, men aldrig varit med om en märkligare händelse. Först när UPC ger en godtagbar förklaring till sitt agerande kommer jag att vara övertygad om att mjölet i påsen inte är besudlat.

Solen skiner och mellan skidflygning och konståkning tar jag en promenad på Drevikens is. Radion är med och jag säger bara Stefan Wermelin i P4. Att spela Peggy Scott och Jojo Benson samt Dee Mullins ”I am the grass”, det är hög Bo Hansson-nivå.

Konståkning är tjusig tv-sport.

Men från VM i Moskva har SVT bara visat oss sammandrag. Vi direkttittare har tjusats av Eurosport och kommentatorsparet Camilla Sylvan och Filip Stiller initerade och itnima tittardialog. Varför fick inte Katarina Hultling – min favorit tv-sporttjej – och Lotta Falkenbäck i SVT chansen att utmana?

Frank Östergren

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!