Barkvinnan fick rätt mot Premier League

FOTBOLL

Nu kan priserna chockdyka

En barägare i brittisk Portsmouth har vunnit en historisk rättstvist mot Premier League.

Domen öppnar för en prisdumpning på TV-rättigheterna till de stora fotbollsligorna, skriver Broadband TV News.

Barägaren i Portsmouth beställde ett Premier League-abonnemang från en grekisk leverantör via satellit, för att undvika de inhemska leverantörerna Sky och ESPN:s höga priser. Kvinnan stämdes då men har nu fått rätt på högsta ort i EU-domstolen.

EU-domstolen skriver bland annat att ett förbud av utländska TV-kort inte kan motiveras ”varken av målet att försvara förståndsmässiga rättigheter eller målet att uppmuntra allmänheten att gå på fotbollsarenorna”.

Tre tydliga konsekvenser

Domen kan få stora konsekvenser för den europeiska TV-marknaden. I ett första skede innebär det att utländska TV-bolag nu kan konkurrera med lägre priser och leverera matcher till länder utanför sitt eget. I ett andra skede kan det innebära att till exempel Premier League nu inte längre kan stycka upp rättigheterna mellan olika länders leverantörer utan istället tvingas sälja rättigheterna över hela EU i ett paket.

Det kan leda till mindre TV-pengar till klubbarna och i förlängningen lägre löner och övergångssummor i de europeiska ligorna.

ARTIKELN HANDLAR OM