”Vet inte vad som händer”

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

8 minuter till full tid och en spelare kort, då drar Hammarström till med...SKOTTET: ”Det var mitt snyggaste mål”

1 av 4

Sinsheim. 82 minuter har gått.

Vi tar det igenom Marie Hammarströms ögon:

– Jag vet att jag inte kommer träffa bollen om jag tar den med höger, så jag chippar och smäller till med vänstern. Sedan ser jag att den går perfekt mot mål. Sedan vet jag inte vad som händer, bara att det är lagkompisar runt omkring.

Anfallaren Eugenie le Sommer har inte en chans.

Hon tror sig kunna starta en kontring på den svenska hörnan, men Hammarström avbryter volleyn mitt i rörelsen och lyfter bollen över henne. Den rusande fransyskan försvinner, Hammarström petar åt vänster och saftar på.

Det är brutalhårt.

Målvakten Celine Deville har inte en chans.

Skottet avgör bronsmatchen och efteråt når Marie Hammarström den mixade zonen först av alla svenskar. Hon har badat i en pool. Hon har fått tillåtelse att byta ut den äckliga tropiska återhämtningsdrycken mot champagne.

Hon strålar.

– Jag gjorde något cupmål i höstas. En frispark och något långskott, men det går inte att jämföra med ett VM-brons. Jag gör som ”Jossan” gjorde 2003, säger hon.

”Jag har en bra bössa”

Satte du ens dansstegen efteråt?

– Nej, det var väldigt dåligt. Jag stod bara där.

Ni brukar visualisera positiva bilder. Vad var det mest optimistiska du hade tänkt inför matchen?

– Det är så sjukt, för Seger satt på bänken och sa ”nu gör vi alla varsitt mål”. Och jag bara ”ja, det gör vi”. Jag hade tänkt ”det vore fantastiskt att få komma in och avgöra”, men det är bara som man drömmer sig bort. Men sedan hände det.

När insåg du att du har ett bra skott?

– Jag har haft ett okej skott hela mitt liv. En bra bössa. Förra året såg jag att jag sköt bland de mesta i allsvenskan. Så jag vet att jag har en bra vänster, men högern är riktigt dålig.

Svara nu ärligt: var det VM:s vackraste mål?

– Oj, jag har inte sett alla. Jag har inte ens sett det här själv, så jag har svårt att se hur det ser ut, men... det var mitt snyggaste mål, tror jag.

Trodde inte på uttagning

På Fifas hemsida beskrivs målet som ”Pelé-esque”. För att förstå hela vidden räcker det inte att beskriva timmen mellan Caroline Segers uppmuntrande ord, via rasslandet i nätet och fram till medaljceremonin.

Man måste backa till 30 maj klockan sju.

Då, på en av terminens sista jobbmåndagar, väcktes gymnasielärarinnan Marie Hammarström av mobilen. Hon surnade till när hon såg att det var Thomas Dennerby. Inte nog med att förbundskaptenen skulle peta henne ur VM-truppen, han hade mage att väcka henne för att göra det.

– Du kunde ha ringt lite senare än sju på morgonen, tänkte jag, för jag var lite irriterad. Han kunde ha väntat till nio och för att säga att jag inte blev uttagen. Men så sa han ”nä, men så du slipper tänka på det på jobbet: du är uttagen”. Det var en fantastisk lättnad.

Trodde du inte att du skulle bli uttagen?

– Nej. Man hoppas ju, men fyra innermittfältare trodde jag inte att de skulle ta med. De brukar ta sju backar, nu tog de sex. Jag får vara glad över det.

Marie Hammarström spelade i flicklandslagen. När hon blev senior behöll hon fokus, ökade träningsdosen, men det sista lyftet kom inte.

– När man är 24–25 är det kört med landslaget. Jag kände att jag hade stått stilla. Jag var en okej allsvensk spelare hela tiden, men blommade inte ut.

Förlovad på köpet

Mittfältaren bröt ner spelet i sekvenser, allt skulle analyseras och nagelfaras. Gick det dåligt på planen var livet skit.

För två år sedan, när hon hade fyllt 27, stabiliserades livet utanför sporten. Hon fick jobb som idrotts- och biologilärare och blev ihop med Andreas. Tryggheten gav eko på planen.

– Jag har tagit fotbollen för allvarligt tidigare. Identifierat mig själv med fotbollen. Nu har jag hittat harmoni vid sidan av och slappnat av.

Utvecklingen löpte jämsides på och utanför planen. Marie Hammarström växte till en av fjolårets bästa allsvenska mittfältare, fann sin roll på jobbet och landslagsdebuterade som 28-åring.

Vilket leder tillbaka till 30 maj, till beskedet att 29-åringen ska göra sitt första mästerskap. Det var en milstolpe i karriären, men hon kommer minnas datumet lika starkt av privata skäl.

– Jag förlovade mig samma dag. Min kille sa att om jag blev uttagen så skulle vi förlova oss. Han sa det mest på skämt och vi hade inte köpt ringar då, så det blev mer muntligt. Så köpte vi ringar efter det.

Är det sant?

– Ja, men jag får inte ha ringen på mig när jag spelar.