Frändén: Mourinho sa inte ett knyst – då lyssnade alla igen

FOTBOLL

MADRID. José Mourinho hade klagat och konspirerat under åtta månader.

Han hade pratat så mycket att folk slutat lyssna på honom.

Men Mou hade ett kort kvar att spela ut. I går satte sig Real Madrids tränare ner och sa – ingenting.

Han fick Spaniens fetaste rubriker ändå.

Foto: Vägrade uttala sig José Mourinho skickade fram sin andretränare för att svara på frågor. Själv satt han tyst hela presskonferensen.

Sedan det stod klart att Real Madrid och Barcelona blir en följetong i fyra avsnitt har radioprogram och fotbollsforum fyllts av frågan vilken match respektive lag borde ”offra”.

Svaret från folk och fä och fotbollstyckare runt om i Spanien har landat i en och samma slutsats: Ligamatchen, por favor!

Kvällens största frågetecken är om tränarna i respektive lag funderar i samma banor. Är Barcelona så säkra på sin ligaledning att de vågar gambla? Är Real Madrid så kyliga i sina kalkyler att de vågar riskera ännu ett Clásico för att ta full pott i cupfinalen och Champions League?

José Mourinho gjorde i alla fall i går sitt för att ge matchen välförtjänt inramning – genom att göra ingenting alls.

Han klev in i pressalen, slog sig ner bredvid sin andretränare och sa inte flaska.

– Han vill inte prata eftersom allt han säger blir övertolkat och vi behöver lugn, förklarade Aitor Karanka för en handfull utländska tv-stationer som var kvar i rummet.

Övriga journalister hade redan gått i protest mot klubbens mediepolitik. José Mourinho satt, som en trotsig tonåring bredvid, med armarna i kors och tittade på en obestämbar fläck längst bort i rummet i den mest komiska fars spansk fotboll upplevt.

Han har pratat och pratat

Madrids supportrar har fått höra ett och annat från portugisen sedan han stormade in i klubben i somras. Han har pratat om missgynnande spelscheman, om domare som bara blåser mot de vita och om hur alla lag i världen kan dra på sig strategiska gula kort utan att straffas, utom hans eget.

Han har försökt bygga en underdogmentalitet i världens mest grandiosa klubb och det har, i ärlighetens namn, bara gått så där.

Real Madrids anhängare är inga martyrer. De har sin historia och glänsande pokaler i prisskåpet och ingen tradition av att snacka bort dåliga resultat när huvudkonkurrenten drar i väg i tabellen. De vill bara slå Barça i nästa match.

José Mourinho har pratat så mycket konspirationsteorier sedan han kom till Spanien att folk nästan stängt av. I går, när han inte sa ett knyst, lyssnade spanjorerna på honom igen. Sedan lämnade de rummet.

Det blev den mest övertolkade tystnad som någonsin rådit på träningsanläggningen Valdebebas.

Barcelona har bara två problem

Den som letar symbolik behöver inte direkt famla i mörkret. Det är färdigsnackat för José Mourinho. Det är dags att låta fotbollskunnandet sköta svadan.

I dag förfogar portugisen över en skadefri trupp som just slagit ut Tottenham med 5–0 i Champions League men som bara spelar för sin ära i ligan. När Real Madrid hälsade på Camp Nou som ligaledare i november föll man med samma resultat, på ett överskott av självförtroende och ett underskott av självinsikt.

I kväll mönstrar José Mourinho en startelva som tappat mark mot Barcelona i tabellen, men som hittar varandra bättre på plan.

Pep Guardiola dirigerar ett lag som vet exakt vilka man är och var man befinner sig.

Man är världens bästa fotbollslag och man står med ena benet i den moderna myten och det andra i historieböckerna.

Katalanerna har, utöver skadebekymmer i backlinjen, bara två problem:

Alla vet hur bra Barça är.

Ingen vet hur bra Real Madrid är.

Ingen mer än möjligen José Mourinho. Och han säger ju inget.

På kvällen den tredje maj vet vi. Då har Real Madrid och Barcelona mötts så många gånger att det inte lär finnas några hemligheter kvar längre.

I kväll åker vi iväg på två och en halv veckas osannolik fotbollsresa i Spanien.

Glöm inte oömma kläder.

ARTIKELN HANDLAR OM