Sveriges lösning på VM- hettan: Dagliga urinprov
”Det är lite som att spela i en bastu”
LEVERKUSEN. Spelarna kan få kvarvarade sviter efter att ha plågat sig i den nära 40-gradiga värmen.
Läkaren Mats Börjesson har hittat sitt sätt att förhindra vätskebrist.
Därför ger alla spelare dagliga urinprov.
Det pratades om 32 plusgrader men var snarare 38. Efter att ha stått emot solskenet i två halvlekar hade de flesta spelarna inga vackra ord kvar om vädret.
– Det är varmt som fan. När man har gjort någonting kommer man inte ner i puls. Den är ganska hög hela tiden, så det är jobbigt för man är uppe i ”röda zonen”. Man är inte van att inte få ner pulsen, säger Therese Sjögran.
– Jag är trött. Det var jobbigt. Det är lite som att spela i en bastu. Jag kände mig kräkig. Det var inte så bra, säger Linda Forsberg som tvingades bryta strax efter paus.
Kylde med is i pausen
Lagläkaren Mats Börjesson berättar att de kylde spelarna i paus med is och handdukar. Men bara för att matchen är över är inte all fara avblåst.
– Nu blev det väldigt varmt, så det gick mycket vätska. Det är viktigt för nästa match att vi kan hantera värmen och förbereda oss så att vi inte tappar vätska, säger han.
Hur kommer spelarna må i morgon?
– Det beror på om vi lyckats ersätta och få upp vätskan.
Mäter urinkoncentrationen
För att kontrollera det lämnade samtliga i truppen ett urinprov i går morse. Sannolikt lämnade de ett liknande i morse för att se hur vätskehalten verkar.
– Vi startade morgonen med att mäta urinkoncentrationen. Se att de var tillräckligt uppvätskade. Jag vet inte om vi kommer göra det i morgon, men det är mycket möjligt för att se om de har fyllt på sig tillräckligt, säger Börjesson och lägger till att han inte vet vem i truppen som drabbades värst.
– Vi har inte vägt dem efteråt. Det får ni titta på prestationerna. Man ser vilka som verkade nästan oberörda av värmen.