Sjölund kritisk – till träningen: ’Inget fan’

FOTBOLL

Dif:s fysupplägg inte populärt bland spelarna: ”Tycker det finns mycker mer att jobba med”

De körde stenhårt i fjol och skruvade upp fysträningen ytterligare ett snäpp i år.

Men Djurgården borde lägga upp försäsongen på ett helt annat sätt, menar Daniel Sjölund.

– Det finns otroligt mycket mer som man kan jobba med, säger mittfältaren.

Skeptiska röster har höjts med jämna mellanrum. I somras dömde Djurgårdens förre fystränare Inge Johansson ut klubbens metoder helt och hållet och nyligen sågade Sharbel Touma ex-klubbens fysträning.

När Daniel Sjölund nu uttalar sig kritiskt om upplägget är argumenten ungefär de samma: det är för ensidigt, det är för hårt och det är inte anpassat till individen.

– Jag är ingen jättefan av den här fysen. Det är klart att det är bra att vara fysiskt förberedd. Men jag tycker att det finns otroligt mycket mer som man kan jobba med, säger 27-åringen.

Gör ni inte det också?

– Jo, det är klart. Men fokus ligger väldigt mycket på fysen.

”Hade varit mer boll”

Det passar inte dig?

– Nja, det är mer min bild av det. I och med att man har fyra månader på sig att förbereda sig kan man göra otroligt mycket mer med spelet, tekniken, bolltouchen och tempot.

Om du varit tränare, hur hade det sett ut?

– Det hade varit mer boll i alla fall, helt klart.

Handlar om resurser

Vem gillar fysträningen i laget?

– Ja du, det vet jag inte. Man har inte så kommit så långt med det individuella, det är en bit man ligger efter på. Alla spelare är ju olika.

Hur känns det nu då?

– Ganska bra ändå. Det har lättat lite nu när det börjar närma sig. Nu försöker vi få normala träningsveckor, det är jättebra.

När Sportbladet ringer upp Djurgårdens tränare Carlos Banda – som från och med den 1 mars haft ansvar för träningen – har han viss förståelse för kritiken.

– Vi kan ha en bit kvar i Sverige. Men det handlar om resurser till viss del och andra saker kan sitta i väggarna. Jag accepterar att vi valt det här upplägget. Det kan vara svårt att säga vad som är rätt och fel.

Hade det sett annorlunda ut om du haft kontroll över hela försäsongen?

– Ja, det tror jag. Jag har min syn, de har sin. Men jag accepterar hur det ser ut.

ARTIKELN HANDLAR OM