Celtic-legendarer negativa till Freddie

FOTBOLL

”Något måste vara fel...”

Fredrik Ljungberg är petad och kommer fastna på bänken. Domen kommer från två av Celtics tyngsta legendarer.

– Han är 33. Vi vet att man går till USA för att avsluta karriären, inte för att komma tillbaka, säger Craig Burley till Sportbladet.

Foto: UNIVERSALNEWSANDSPORTS
Fredrik Ljungberg har inte fått någon speltid i Celtic de tre senaste matcherna. Han behöver mer träning, enligt coachen Neil Lennon.

Fansen glädjetjöt, tränaren Neil Lennon log och de yngre spelarna talade drömskt. Det var i slutet av december och Fredrik Ljungberg hade just landat i Skottland.

”Konstig situation”

Nu har veckorna gått och den skotske landslagsmittfältaren Kris Commons hämtats in. Ljungberg har inte spelat en enda minut på de tre senaste matcherna.

Två stora Celtichjältar ser förbryllat på utvecklingen.

– Han kommer få väldigt svårt att komma in i startelvan. Celtic har Commons och två andra yngre spelare. Freddie är 33. Jag vet inte om han i slutändan var en bra värvning, säger Craig Burley som ledde lagets mittfält i slutet av 90-talet.

Murdo MacLeod har prisats för tidernas vackraste mål i ett Old Firm. Ex-mittfältaren imponerades av Ljungbergs första inhopp för Celtic, men förstår nu inte vad som pågår.

– Det är en konstig situation. Något måste vara fel, för han får inte spela en enda minut. Det normala vore att ge honom matchträning i slutet av matcherna när det är avgjort, men Neil Lennon gör inte ens så, säger han.

Hur mycket har Ljungberg imponerat på dig?

– När han är på planen ser han vass ut och har ett bra tillslag, men det leder inte till något mer. Han har mycket kvar att bevisa.

Fysiken brister

Craig Burley tvivlar på svenskens fysik. Ljungberg var en bit från toppformen när han anlände och måste snarast visa styrka och kondition för att hoppas på speltid, tror Burley.

– Han har all erfarenhet, men måste visa för fansen att han har styrka i benen för att spela 30–40 matcher per säsong. Han är i grunden bra, men glider du över trettiostrecket är det svårt. I Skottland är det inte mycket taktik, utan mest fysik.