”Vi har skrattat så vi börjat gråta”

avOskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals följer Martin Mutumba på Twitter

Det twittras som aldrig förr i allsvenskan.

I helgen steg en ny stjärna fram: Martin Mutumba, som fått 2 300 anhängare på ett par dagar.

– Vi har skrattat så vi börjat gråta åt det han skriver, säger lagkompisen Alexander Milosevic.

Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Carles Puyol och Cristiano Ronaldo är bara några exempel – det vimlar av internationella storstjärnor som kommunicerar via Twitter. Inom den svenska fotbollen har utvecklingen gått långsammare, men på slutet har det tagit fart, framförallt i AIK.

Utmanar Manchester United

– Det började med att Niklas Maripuu och Kenny Pavey drog i gång, sen hakade jag på. Det är inte så seriöst, det är mest en rolig grej. Se bara vad Martin skriver. Han kallar Cristiano för Crille, säger Alexander Milosevic och skrattar.

Martin Mutumba startade sitt konto först i helgen som gick men har redan passerat samtliga lagkompisar i popularitet. Å andra sidan har han dragit igång med dunder och brak. Bland annat så har Wayne Rooney fått frågan om United vill spela träningsmatch mot AIK.

– Vi har garvat som fan åt det, vi har nästan gråtit. Det är så roligt, säger Milosevic.

Du har runt tusen followers, Martin har mer än dubbelt så många.

– Man kan inte jämföra sig med Martin, han ska vara nummer ett. Han är som han är, han bjuder på sig själv. Det skulle vara töntigt om jag försökte vara likadan, vara någon som jag inte är.

Å andra sidan har John Guidetti 21 000 som följer honom.

– Äh, du får skriva att Martin jagar honom.

I vissa klubb- och landslag har det införts olika förbud och restriktioner för sociala medier, men det har inte varit på tal i AIK.

– Nej, det har inte sagt något åt oss. Vi kör på. Det har varit så hela säsongen, vi i AIK har varit ganska öppna inför alla. Sen gäller det att hålla på en bra nivå förstås, säger Milosevic.

Vem är Sveriges bästa twittrare?

– Martin är nummer ett. På alla listor. I går var det typ 60 poster på en timme. Han har sagt åt Rooney att kamma pagen.

I den andra allsvenska Stockholmsklubben är det desto tystare. Managern Magnus Perhsson körde visserligen på under sommaren men blev därefter inaktiv.

– Vi har inte gått ut med något Twitter-förbud. Det är samma regler där som vi har i all kommunikation. Vi kanske vill styra det lite mer (än AIK gör) men det finns inga förbud, säger Jonas Riedel, pressansvarig i Djurgården.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM