Granskning: Ungdomsidrott

”Den där sjuåringen kommer kosta en förmögenhet”

Sportbladet granskar Sveriges mest hyllade akademi: Hemliga dokument, stegrande kostnader och intern kritik

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Ett gäng sjuåringar springer runt på Brommapojkarnas fotbollsplan. Det är deras första kontakt med det svenska föreningslivet och längs sidlinjen står föräldrarna och tittar på.

En kille sticker ut lite mer än de andra. Efter en stund kommer ett par pappor fram tills hans far.


Är det din grabb det där?

– Ja?

Vad jobbar du med?

– Öh, vad spelar det för roll?

Men tjänar du bra?

– Vadådå?

Jo, för den där grabben kommer kosta dig jävligt mycket pengar.


Det här är historien om Sveriges mest hyllade fotbollsakademi.

Brommapojkarnas akademi rankas ofta som Sveriges bästa med framgångssagor som Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Nordfeldt och John Guidetti. De 3 800 aktiva spelarna gjorde 2017 klubben till hela Europas största och den uttalade ambitionen är att fostra flest elitspelare i hela Norden.

Metoden för att nå dit är en pyramidmodell där barn från åtta års ålder sorteras efter förmåga i akademi och bredd. Men i BP-pyramiden finns också ett mer informellt mellanskikt, vi återkommer till det.

Elitinriktningen har gjort att det är till akademin alla strävar och vissa är beredda att ta till vilka medel som helst för att ta sig dit.

– Alla tror att deras unge är den nye Zlatan.

Det är en förälder till ett barn inom BP:s akademiverksamhet som berättar.

– Du ska se dem. De är helt galna. Och majoriteten av dem tror det. Det är också därför klubben kan köra hur de vill med akademierna. De kan göra vad som helst och ta vilka avgifter som helst, säger en pappa.

Men det finns enligt flera källor Sportbladet talat med också ett annat sätt att nå dit. Genom att betala. De pratar om fotbollsföretaget snarare än föreningen Brommapojkarna.

Albin Ekdal, här i en landskamp mot Slovakien, fostrades i Brommapojkarnas akademi.

Uppmanar tioåringar att söka till akademin

I interna dokument Sportbladet tagit del av uppmanar klubben föräldrar att låta tjejerna i ett tioårigt flicklag att söka till akademiverksamheten med tre morötter: ”Kanske med en dröm och ambition att spela i BP:s damlag, kanske i något landslag eller att genom fotbollen kunna söka sig till ett universitet med fotboll på agendan, exempelvis i USA.”

Kommer du med i akademin får du inte bara tillgång till klubbens utbildade tränare. Du får dessutom andra förutsättningar när det kommer till plantider.

I breddverksamheten uppskattar klubben i sin egen verksamhetsförklaring ”BP-mallen” att det kostar mellan 1 000 och 10 000 kronor per spelare och år. Vill ditt lag höja ambitionen och bli ett så kallat utvecklingslag höjs kostnaden till 10 000-15 000. Är du en av de utvalda till akademin kostar verksamheten 12 000-16 000 kronor.

– Det är upp till varje lag vilken nivå de vill lägga sig på kostnadsmässigt med cuper och annat. Det här är en skattning utifrån vår erfarenhet, säger klubbdirektör Henrik Nilsson.

Alla i pyramiden strävar mot akademin eftersom det är där alla resurser finns. Något som också uttrycks som en ambition i BP-mallen: ”Det skall vara en strävan för ledare att utveckla fotbollsspelare så att dessa kan nå en så hög nivå som möjligt” och ”...det är en merit och inte ett nederlag när spelare får möjlighet att spela på en högre nivå i föreningen”.

Varje årskull från åtta år för pojkar och elva år för flickor har en till två akademilag med professionella tränare och tillgång till sportchef och akademichef. Under dem finns sedan en mängd breddlag.

– När det kommer till materiel finns det också akademimateriel och breddmateriel. Har du som breddlag tur kan du råka få akademibollarna ibland. Då tappar de inte luften varje träning, säger en uppgiftslämnare.

Något som dementeras av Henrik Nilsson.

– Det har varit samma materiel och från och med i år får lagen ett materielbidrag att själva fördela. Sedan kan det vara så att lag valt att köpa in nytt materiel själva och då kan det uppfattas som om de fått bättre materiel.

Henrik Nilsson, klubbdirektör i BP

Uppgiftslämnaren fortsätter:

– Sedan tilldelas akademilagen de bästa träningstiderna. På vintern, när det kan bli väldigt ont om tider, får akademilagen tre träningar i veckan och normallagen på sin höjd en. Alla delar av klubben pekar mot att de ska ta fram akademispelare. Om man blivit invald bland de tio procenten i den klubben står alla resurser till förfogande men de andra 90 procenten är också en bra intäktskälla för klubben.

För de spelare som inte kommit med i akademin vid den första intagningen handlar det om att, trots sämre träningstider, utvecklas och imponera så mycket i sitt breddlag att de flyttas upp senare.

Det är här den mer informella andra delen av BP:s pyramid kommer in i bilden. Utvecklingslagen.

– Det är något som kommit efter önskemål från familjer och ledare i föreningen. Att försöka höja utbildningsnivån, säger klubbdirektören Henrik Nilsson.

Du som breddlag kan välja att från tio års ålder uppgradera ditt lag till ett ”utvecklingslag” inom Brommapojkarnas organisation. Krav ställs då till exempel på träningsmängd, träningsnärvaro och genomgångna internutbildningar. Men också på att laget köper och använder klubbens profilkläder samt att minst fyra träningar under säsong leds av en akademitränare.

Den tränaren måste då hyras in från klubben.

Sportbladet har tagit del av ett avtal mellan klubben och ett då tolvårigt pojklag, bestående av totalt tolv spelare, om hyra av en akademitränare. För att kunna nyttja tränaren på två träningar i veckan från 1 november till 31 oktober, och under totalt 20 matcher, betalar pojklaget 69 900 kronor till klubben. Om tränaren får förhinder på grund av annat arbete inom BP frånsäger sig klubben ansvaret att ersätta honom.

Året efter har kostnaden för hyran av akademitränaren enligt uppgifter till Sportbladet ökat till över 100 000 kronor. Då har flera barn av ekonomiska skäl redan tvingats hoppa av laget. Uppgiftslämnare berättar också hur klubben krävt betalning för tränaren även när träningen ställts in, till exempel på grund av en snöbeklädd plan.

– Jag känner inte igen det här specifika fallet och jag känner inte igen den siffran, säger Henrik Nilsson om tränarhyran.

Godkänns lagets ansökan om att bli certifierade som ett ”utvecklingslag” får de sedan lägga till ett ”u” i sitt lagnamn. Något som officiellt inte betyder någonting men enligt dokument Sportbladet tagit del av lever lagen under föreställningen att det kan ge informella fördelar inom verksamheten.

”Ovilliga att gå ut officiellt med det”

Enligt information som skickats ut till föräldrar till ett lag med tolvåriga barn har ledarna själva fått signaler av klubben att deras lag är lämpligt för certifieringen. I processen har klubbledningen sedan inga anmärkningar på lagets verksamhet och ledarna avser heller inte att ändra på någonting.

Så varför är det där U:et så viktigt?

”Vi ska vara ett av de lag som är mest 'go' i. Att den rollen, som vi ju redan har i åldersgruppen, nu blir 'officiell' tror vi kan vara en fördel när vi behöver växa framöver. Dessutom kommer vi sannolikt kunna få lite 'fördelar' här och där, även om BP förstås är något ovilliga att gå ut officiellt med detta. Det kan vara saker som plantider, bättre priser på akademitränare (vi håller just på att förhandla om detta) mm. Några nackdelar är svårt att se i nuläget”, skriver ledarna.

John Guidetti fostrades i BP.

Klubbdirektören Henrik Nilsson säger sig inte känna igen att fördelar ges till u-lagen.

– Inte mig veterligen.

Ser du något problem med att ni uppmanar föräldrar att betala extra för träning eftersom deras barn, enligt er bedömning, inte är bra nog?

– Det handlar inte om att de inte är tillräckligt bra utan om en utvecklingsmiljö där alla får chans att växa och bli så bra de kan och vill bli.

Enligt uppgifter på BP:s egen hemsida har 17 av klubbens 56 pojklag och 3 av de 18 flicklagen födda 08 eller senare certifierat sig som utvecklingslag.

Mikael Sörnäs är chef för ungdom och akademi i Brommapojkarna.

– Avigiften betalar lönen för tränaren plus sociala avgifter och en liten administrativ avgift. Vi vill kunna erbjuda kvalité och det är en jättestor efterfrågan på det här, så stor att vi hittills inte kunnat tillgodose alla lags önskemål om att hyra in tränare.

Ser du något problem med att ni också, genom föreningens elitinriktning, varit med om att skapa just den efterfrågan?

– Nej, det tycker jag inte vi gjort. Det här vänder sig till alla spelare som vill utvecklas och bli duktiga på fotboll. Verkligheten ser ut så här, det finns en stor efterfrågan bland våra spelare och medlemmar.

En förälder berättar samtidigt hur certifieringen har fungerat som en genväg till akademin för hela lag.

– Jag har sett hela lag omvandlas till akademilag bara eftersom de satsat så mycket pengar själva. Det kan vara lag som haft väldigt bra ”sponsorer”.

Enligt en förälder Sportbladet talat med är många också beredda att gå längre än så för att deras barn ska närma sig akademiverksamheten.

– De har skapat en kultur inom klubben där många gör vad som helst för att ta sig till akademin. Jag har sett åldersgrupper där man hållit på med internvärvningar mellan lagen inom klubben, där man fryst ut spelare, kört med toppning och också kört med fula tag på planen. Man har också använt överåriga spelare, allt det här för att vinna matcher och visa att man är snäppet under akademin så att man sen kan bli upptagen i den där de går från sjumanna, till niomanna eller till elvamanna. Man gör allt för att framhäva sina egna, säger föräldern och fortsätter:

– Jag vet också fall som klubben vetat om där akademitränare har betalats svart men man har sett mellan fingrarna på det. Det heter något annat men sen när det kommer till kritan vet alla om att det är svarta pengar som betalas.

Haft problem med svarta pengar

Brommapojkarnas klubbdirektör Henrik Nilsson bekräftar att BP haft problem med att lag, utanför klubbens kontroll, betalat tränare svarta pengar.

– Vid något tillfället har jag hört talas om det när någon betalat själv. Då har vi gått ut väldigt klart och tydligt med att det inte är okej. Men jag uppfattar det som att det bara var vid något enstaka tillfälle för två-tre år sedan.

Akademichefen Mikael Sörnäs ser också allvarligt på vittnesmålen om toppning, internrekrytering och utfrysning av barn.

– Är det så att vi får reda på att någon inte följer våra riktlinjer och beter sig på det sättet att de toppar eller fryser ut barn så blir det ett disciplinärende av det och då agerar vi.

Enligt en av Sportbladets uppgiftslämnare finns det också flera anledningar för föräldrar och lag att anlita akademitränarna.

– Dels får du bättre träningskvalité men du får också fördelar om du har en känd tränare som då ser och talar väl om dina spelare. Betalar man så syns ditt barn inför rätt tränare, säger en källa och fortsätter:

– Sedan finns det också tränare inom akademin som begärt av spelarna att de ska boka privatträningar och betala för dem. Det har dock inget med klubben att göra men när de inte velat har de blivit petade och fått sitta på bänken.

Kulturen skapar enligt flera uppgiftslämnare en klassklubb där de med ekonomiska resurser kan köpa sig fördelar och ta sig uppåt i hierarkin med drömmen att just deras barn ska få ta del av Sveriges bästa fotbollsutbildning.

– Klubben kräver ingenting av det här men det blir givet att de satsande lagen blir de där det kostar mer att vara med. Det blir en klassfråga och inte samma förutsättningar för alla barn. Många av klubbens sponsorer talar om socialt arbete och ansvar men det här är så ojämlikt det kan bli. Det är bisarra saker som händer inom klubben.

En annan förälder berättar:

– Allt blir alltid en penningfråga. Det finns ett enormt intresse från vårt barn men det är inte alltid det fungerar för oss.

Mikael Sörnäs säger att akademitränare inte får ge betalande lag och spelare extra fördelar.

– Egentligen finns det inga genvägar till akademin. Är du tillräckligt bra är du där, men märker vi att ledare inte följer våra riktlinjer så agerar vi.

Föräldrar beskriver för oss hur spelare och lag som betalar för extraträning får fördelar eftersom akademitränarna får upp ögonen för deras spelare. Hur gör ni för att uttagningen ska vara rättvis för alla?

– Akademitränarna är där för att de har en kompetens att utbilda fotbollsspelare och ledare. De är inte där för att scouta spelare internt, säger Sörnäs.

Redan under uttagningsprocessen finns det ändå, enligt Sportbladets uppgiftslämnare, fördelar att köpa.

Ett av Brommapojkarnas tioåriga flicklag är ett av landets mest framgångsrika. När tjejerna ska fylla tolv år vill klubben spetsa verksamheten ytterligare genom att slå ihop två lag och bilda ett så kallat akademilag.

Uttagningsprocessen börjar på våren 2018 när flickorna är elva år och Brommapojkarna bjuder in alla barn till extraträning.

Alla i tjejlagen uppmanas först att söka till ett så kallat ”träna mera”-lag. De ska då utöver den ordinarie verksamheten ha ett extrapass i veckan med en av BP:s akademitränare. För detta tar klubben 1 250 kronor per spelare.

En förälder vittnar sedan om att uttagningen till akademilaget domineras av de som betalat för den extra träningen.

En annan förälder i ett ett år äldre flicklag berättar en liknande historia från motsvarande uttagningsprocess hösten 2017. Den gången väljer Brommapojkarna att bara öppna 20 platser i träna mera-laget. Innan extraträningen kan börja bjuds därför de då tioåriga barnen in till öppna träningar där akademitränaren ska bedöma vilka ”som har en vilja och motivation att spela mer fotboll samt är villig att satsa lite extra på fotbollen”.

– Då skulle en tränare ha hand om 30 tjejer och ta ut vissa efter bara en timme och andra efter två dagar. Hur håller han koll på tjejerna? Hela uttagningen i sig var löjlig. Ett skämt.

I att ”vilja satsa lite extra på fotbollen” ingår också att betala 2 200 kronor per spelare för extraträningen. Ett frivilligt val, så länge du sedan inte hoppas få plats i ett av akademilagen.

”Från denna grupp har BP som ambition att skapa en akademitrupp inför säsong 2019”, står nämligen skrivet i utskicket till föräldrarna.

Laget hade redan tagits ut

I oktober 2018 får de som inte betalat för extraträningen ändå en chans till att visa upp sig vid en slutcup (även här tillkommer en avgift). Det visar sig sedan att akademilaget redan är uttaget före cupen.

– Tjejerna kämpade för platser som aldrig fanns. De hade haft två föräldramöten redan med de uttagna barnens föräldrar där de presenterade vad de ville. De skulle ha Sveriges bästa lag för elvaåringar. Det är väl okej men problemet var att de sen sa till alla föräldrar att om den här informationen skulle läcka ut så skulle deras barn få sparken från laget.

Tolv tjejer blir uttagna från det aktuella laget. Fem lämnas utanför. Pappan till en av flickorna mejlar akademitränaren och ber om en motivering till uttagningen.

– De pratar om att det ska finnas stort intresse, att barnet ska ha en stor passion för fotbollen. Men när jag mejlade tilltalade han mig med fel namn. Han kunde inte ens särskilja barnen. Då undrade jag hur uttagningen gick till egentligen.

Har du sett att de som betalat för individuell extraträning eller gått på camper innan uttagningen fått fördelar?

– Nej, jag har inte tänkt på den frågeställningen. Men när du säger det så ... de som gick på extraträningarna är ju också de som kom med.

Intern kritik i hemliga dokument

Både på klubbens hemsida och i BP-mallen går det att läsa om flera andra tillköpspaket till grundutbildningen. Det finns tematräning, camper och individuella pass. Vid det sistnämnda är det en ledare som tränar bara ditt barn till en kostnad av 950 kronor per tillfälle. För camperna tar klubben till exempel 2 199 kronor för fyra dagars träning på sportlovet.

Allt är frivilligt på pappret men enligt flera personer med insyn i verksamheten fungerar de också som en genväg till de åtråvärda akademiplatserna. Källorna påstår att du får större möjlighet att nå akademin om du köper tilläggstjänsterna.

BP-fostrade Ludwig Augustinsson satte 1–0-målet mot Mexiko i gruppspelsmatchen i VM.

Klubbdirektören Henrik Nilsson är tydlig med att det inte får fungera på det sättet.

– Det är inget vi som förening satt i system och det är ingenting vi står bakom. Vi försöker erbjuda tjänster som efterfrågas av medlemmarna i föreningen, det är därför vi har det utbudet.

I ett hemligt internt dokument som Brommapojkarna själva tog fram efter den interna skandalen förra hösten som ledde till herrtränaren Luis Pimentas och sportchefen Daniel Majstorovics avsked ifrågasätts också systemet: ”Ekonomisk ojämlikt. 'Träna mera' för de med pengar, hur rimmar det med att vilja fånga upp barn från utsatta områden?”, står skrivet. I samma skrivelse ifrågasätts också var pengarna i föreningen går (”allt är så dyrt, allt kostar extra!”).

Akademichefen Mikael Sörnäs menar att klubben inte har något vinstintresse med att erbjuda extraträningen.

– Vi ser det som en viktig utbildningsdel så att fler spelare kan få bra träning. Till skillnad mot många privata aktörer är vi inte heller vinstdrivande utan självförsörjande. Kan vi sänka avgifterna gör vi det men vi måste också finansiera tränarlönerna.

I dokumentet riktas också kritik mot att det inte känns bra med ”dessa män i 'solstolar' som redan från fotbollsskolan kommer och plockar talanger”. I skrivelsen går också att läsa att ”både på flick- och pojksidan förstör elitsatsandet lagen, urholkar sammanhållningen och påverkar barnens utveckling negativt, bryter ner barns självkänsla”.

Brommapojkarnas klubbdirektör Henrik Nilsson säger så här om klubbens akademimodell:

– Det är en modell vi haft i många års tid. Vi har diskuterat fram och tillbaka men valt att fortsätta med den.

Lyckas ditt barn nå hela vägen till akademin är belöningen stor. Men investeringarna längs vägen är också krävande.

Sportbladet har bland annat tagit del av budgeten för ett av BP:s lag för flickor födda 2008. Där står att varje spelare betalar knappt 12 000 kronor för säsongen. Till detta tillkommer 5 000 kronor för medlemsavgift, spelaravgift och akademiavgift till BP. Utgifter som ska ligga utanför lagbudgeten vilket markerats med tydlig röd skrift.

En pappa i ett av pojklagen berättar också om andra kostnader som läggs utanför lagkassan.

– Det finns egentligen ett tak på 12 000 kronor per år för vårt lag men för att undvika den och ändå dra in mer pengar till lagkassan blev vi till exempel tvungna att köpa nya kläder. Vi tvingades betala 2 000 kronor som de fakturerade oss direkt, så att det inte behövde dras från lagkassan. På så sätt kan de ta ännu mer pengar till lagkassan. Vi betalar 16 800 kronor just nu och det där var kläder vi inte ens behövde. Nu har vår son två vattenflaskor och två par av samma byxor. Men vi var tvungna att köpa det eftersom klubben har ett avtal, säger en pappa till en av akademins spelare.

Henrik Nilsson bekräftar att föräldrarna varje säsong måste köpa nya produkter från klubbens sponsor.

– Det handlar om 2 000 kronor men då finns möjlighet att välja ganska fritt bland produkterna.

Utöver det tillkommer resekostnader. Pappan beskriver hur han uppskattar att han totalt betalar omkring 50 000 kronor om året för att hans son ska spela fotboll i Brommapojkarna.

– Men då ingår kostnader för mig själv också när jag tar ledigt från jobbet och åker med på resor.

Bara vid en snabb titt på de olika akademilagens hemsidor kan vi läsa om flera resor. P04-laget var i augusti på cup i både Tyskland och Danmark. P05 har det senaste året varit i Spanien två gånger men också i Tyskland och Italien. I P06:s kalender finns resor till Mallorca, Amsterdam och turkiska Izmir.

Men kan du inte stanna hemma?

– Om din unge är åtta år och ska åka utomlands och spela mot Ajax och Bayern München, hade inte du också velat följa med då? Men det är ju inte vilka föräldrar som helst som har råd.

”Allt handlar om pengar”

Pappan berättar om en pojke som släpptes rakt in i BP:s akademilag eftersom hans föräldrar har goda ekonomiska tillgångar. En annan gång valdes målvakt utifrån familjernas finansiella förutsättningar.

– De tog honom där farsan hade mer pengar eftersom det gynnar hela laget. Det ger sponsorer.

Men avgifterna gäller inte alla. Samma pappa känner till minst ett barn som inte betalar något alls. Hans föräldrar har råd men behöver inte betala eftersom deras son anses så lovande att Brommapojkarna vill ha honom i organisationen.

– Allt handlar om pengar. Han är så duktig att han kanske kan bli något och så fort du är över tolv år kommer klubben få pengar om han i framtiden blir proffs. Han är en investering av klubben.

Akademichefen Mikael Sörnäs bekräftar att det finns barn i föreningen som inte behöver betala för verksamheten men säger att det inte handlar om en medveten investering.

– Det finns spelare vi hjälper ekonomiskt men jag skulle inte säga att det beror på hur bra spelaren är utan snarare hur familjeförhållandena ser ut.

Det här ska handla om en spelare som har råd och där en förälder vittnar om att han slipper betala som ett incitament att spela kvar i BP?

– Det är inte vår avsikt men det är svårt att uttala sig när jag inte vet vilken spelare det är.

För att akademin ska fortsätta vara attraktiv krävs samtidigt sportsliga resultat. Håller inte de egna spelarna måttet drar sig klubben därför inte heller från att rekrytera spelare utifrån, uppger flera källor för Sportbladet.

Enligt föräldrar har barn rekryterats från andra lag i Stockholmsområdet, ett brott mot såväl Brommapojkarnas som Stockholms fotbollsförbunds regler att inte aktivt rekrytera spelare under 15 år. Ett påstående som också stärks av de anteckningar Sportbladet tagit del av från en gammal tränare till ett av flicklagen. Han skriver efter ett möte med den av klubben utsedde akademitränaren den 24 september 2018:

”Hans vision är 5-6 spelare från lag 6 och 3-4 spelare från lag 2. Han kommer även att rekrytera utifrån då kravspecifikationen på ett akademilag inte kommer att sänkas.”

Två andra föräldrar Sportbladet talat med beskriver hur det bara kan dyka upp nya spelare på träningarna.

– Ingen vet var de kommer ifrån. Helt plötsligt är de bara med. Ingen pratar heller om det.

Klubbdirektör Henrik Nilsson:

– Det ska vi absolut inte göra. Vi ska följa de riktlinjer som är uppsatta och då gäller ingen rekrytering innan 15 år.

”Får inte vara med om man är besvärlig”

Men om det finns ett så här stort missnöje inom klubben, varför säger ingen någonting? Varför slår ingen larm om pyramidspelet bakom Sveriges mest hyllade fotbollsakademi?

De personer Sportbladet talat med beskriver alla goda sidor av Brommapojkarnas verksamhet. Duktiga tränare, 700 ideella ledare, fina planer och ett a-lag som ger de egna produkterna chansen. En förälder i akademin talar också om vikten av att få möta internationellt motstånd då laget helt enkelt blivit för överlägset lokalt. Alla beskriver hur klubben i stort har fördelar, men är också besvikna på delar av verksamheten. En specifik kritik förenar också dem alla.

Samtliga beskriver en cementerad tystnadskultur.

– Om man är besvärlig får man inte vara med. Det har BP som tradition. Det är allmänt känt bland föräldrarna att om du är obekväm som förälder så får ditt barn inte spela. De föräldrar som är ”fogliga” och samarbetar får fördelar genom att barnen får spela mer och i akademin.

– Problemet är att alla som vill ha sin unge i akademin slickar röv. När de sedan åker utomlands med barnen har föräldrarna ingen koll. Vissa barn får inte spela och gråter. När det hände vår son och vi klagade i lagets chattgrupp så blev vi kallade till ett möte där de skällde ut oss. Tränaren förklarade att han ”är BP-akademin” och försökte skrämma oss.

– Tystnadskulturen gäller både föräldrar och barn. Säger någon någonting så får barnet kicken.

Kristoffer Nordfeldt lämnade Brommapojkarna för Heerenveen 2012.

I det hemliga dokumentet från hösten 2018 beskrivs klubben också som ”toppstyrd och totalitär”.

Akademichef Mikael Sörnäs:

– Vi vill veta om en aktör inom BP beter sig illa och då vill vi agera mot dem. Tystnadskulturen i föreningen ligger nog en bit bakåt i tiden. Det är något vi är jättenoga med att tala om i alla lägen. Jag kan garantera att vi agerar mot sådant beteende.

64 spelare i dagens elitfotboll för herrar har passerat genom Brommapojkarnas akademi. Samtidigt är Mikael Sörnäs tydlig med att chansen att bli proffs är minimal.

– Vi får fram sex-sju elitspelare per årskull och även om det är en bra siffra så är det ändå försvinnande få av de 500 spelare som varje år börjar i vår knatteskola. De allra flesta blir inte elitspelare och då handlar det om att ge bra upplevelser och även utbilda människor.

Trots den minimala chansen kommer de som betalar de 16 000 kronorna per år, som BP-mallen anger som maxtak för att delta i akademin, ha betalat 176 000 kronor för de elva årens fotbollsutbildning. Föräldern Sportbladet talat med som uppskattar den egentliga kostnaden till 50 000 per år kommer ha investerat 550 000 kronor i sitt barns fotbollsutbildning.

Henrik Nilsson håller med om att klubbens verksamhet är dyr.

– Vi jobbar kontinuerligt för att försöka hålla nere kostnaderna. Det gäller att hitta en nivå som familjerna klarar av.

Hur ser du på risken att det blir en klassfråga att spela i Brommapojkarna?

– Jag tror inte det handlar om BP utan att idrotten generellt kostar mer och mer.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi tittar på hur man kan få fler cuper på hemmaplan men även på materielkostnader även om det är lite svårare att styra över. Sedan är frågan vad föreningarna ska betala för träningstiderna framförallt vintertid en kommunal fråga.

Frågan är också hur Brommapojkarnas ekonomi skulle påverkas om klubben gör om verksamheten och börjar följa Svenska fotbollförbundets rekommendation att inte selektera till akademilag före 15 års ålder? Kommer föräldrar fortsätta att köpa extraträning om det inte finns en akademi att sträva mot? Kommer breddlag att betala för dyra tränarkonsulter om resultat inte börjar prioriteras före 15 år?

– Allt handlar om pengar för klubben, säger en källa.

”BP har den bästa utbildningen”

Akademichefen Mikael Sörnäs säger att föreningens ambition inte är att tjäna pengar och öppnar också för att förändra klubbens arbetssätt. Bland annat kring selekteringen före 15 år.

– Vår målsättning är att erbjuda en verksamhet för alla, oavsett hur duktig eller ambitiös man är. De som spelar i vår akademi är väldigt intresserade av fotboll och vill träna jämt och då vill vi också kunna erbjuda det. Men vi håller samtidigt på att se över vår verksamhet och om den är förenlig med Barnkonventionen. Vi har redan haft en utbildning på sportkontoret kring det och det finns ingenting som säger att vi kommer organisera klubben som vi gör i dag även i framtiden.

Klubben diskuterar också att tillsammans med sina sponsorer starta en fond där barn ska kunna söka bidrag för att ha råd att spela i klubben.

– När jag började för 35 år sedan var det inte de här pengarna. Då gjorde man det ideellt men nu kan vi också erbjuda en okej lön till de unga ledarna som vill jobba som fotbollstränare.

Sörnäs bekräftar samtidigt en utmaning i att kontrollera en så stor och elitinriktad verksamhet.

– Alla som håller på med tävlingsidrott vill prestera så bra som möjligt och det ska man inte heller ta bort. Men vi måste prata tydligt och utbilda så att vi stävjer hetsen som finns, framförallt hos enstaka föräldrar.

Men varför betalar föräldrarna om SvFF säger att du ändå inte kan peka ut en talang innan barnen fyllt 15 år? När det också enligt Riksidrottsförbundet är meningslöst att selektera så tidigt och att det till och med kan vara kontraproduktivt att ge en liten grupp extra mycket träning i så unga år?

– Tre-fyra andra klubbar har ringt oss och försökt få min kille men BP har den bästa utbildningen. De är mycket bättre än alla andra. Sedan behöver det inte betyda att de är det bästa för din unge, säger en pappa och fortsätter:

– Det finns också ungar som är alldeles för dåliga för akademin men deras föräldrar tvingar dem att vara kvar. Det är helt idiotiskt men föräldrarna är helt otroliga. Det är föräldrarna som förstör för barnen. De ser något i sitt barn som ingen annan ser och sedan skickar de dem på alla de där extraträningarna utan att det ger något. Det är bara pengar i sjön. Vårt lag är lediga en månad per år från fotbollen men det finns en kille vars mamma tvingar honom till extraträning hela den månaden. Det är bara han och tränaren men han blir inte bättre.

Varför har du ditt barn i akademin?

– För vår del kör jag på så länge min unge tycker det är roligt. Men det finns de föräldrar som tror att deras unge ska bli proffs. Nya Zlatan. Men vi fick höra om ett av Ajax ungdomslag som var bäst i världen. De vann allt på ungdomssidan, åkte över hela världen och slog alla, men i dag är bara en enda kille från det laget proffs. Så chansen är minmal men föräldrarna tror på det. Det är därför de är beredda att göra vad som helst för att få vara i BP. För de är bäst.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Tyck till och diskutera! Vad tycker du om selektering inom barnidrotten?

Skriv inlägg
 • Fast det här handlar väl inte om att barnen skall bli proffs framöver utan om pengar. Det är klart att en del av inkomsterna som föreningen får in även gagnar andra verksamheter ex A-Laget. Sen är det som tidigare nämt totalt förkastlig att toppa och elitutveckla lag i den åldern. Barn växer under många år vilket gör att de utvecklas olika. Hur många tv-puck spelare är 5 år senare elitseriespelare ? förbannat få faktiskt kan jag meddela.

  Jens Andersson
 • Kan verkligen rekommendera att läsa på fotbollspepp.se där Göteborgs Fotbollförbund inte bara berättar om sina värderingar i barn- och ungdomsfotbollen, utan även hänvisar till aktuell forskning. En bra utbildningsmiljö har lärande och utveckling i fokus. Den förstår att ungdomsfotbollen är en långsiktig utbildning där målet är att vara fullärd som senior. Det är först då utvärderingar om hur bra man blivit kan göras.

  Lisa
 • I EM laget 2000-01 i Belgien hade 4 ST i landslaget spelat pojklandskamper som man gör när man är 16 år 4 ST av 22 spelare kanske nåt att tänka på !!

  Björn
 • ...men det är OK att uppmuntra och sätta ett musikbegåvat barn med driv att utvecklas i en musik("elit")klass...som bekostas helt av skattemedel? Eller en mattebegåvning? Vad är skillnaden mot att ge begåvade idrottsungdomar chansen att utvecklas än mer med andra på samma nivå? Att inte "alla får vara med"? Bra grunddiskussion men helt snedvridet fokus.

  Mike
 • Jag tycker barnidrott ska stå för gemenskap och folkhälsa, tävling är viktigt, men att rangordna i tidig ålder inget av instresse, får står de när man blir 15-16 år då de flesta som är kvar satsar på sin idrott, i jämförelse med yngre barn, de ska enbart enligt mig få en positiv och byggande kontakt med idrotten

  William
Publisert:

LÄS VIDARE

Så här fungerar ungdomsverksamheten i fotbollens storklubbar – de toppar laget vid åtta års ålder

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Granskning: Ungdomsidrott

IF Brommapojkarna

Barnkonventionen