”Allt omkring var fem plus”

avPatrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK-spelarna tog ett sista farväl – på sina egna vis

1 av 10
Souvenir från Råsunda Nils-Eric Johansson tog med sig en bänk från omklädningsrummet efter sista matchen på Råsunda.

Nils-Eric Johansson tog med sig en bänk och Andreas Alm skulle skruva ner en skylt.

AIK förlorade, men ­Råsunda fick ändå ett ­värdigt avsked.

– Publikmässigt och allt runt omkring var fem plus, säger Martin ­Lorentzson.

28 552 kom till den sista föreställningen. Publiken välkomnade spelarna med mäktigt tifo och sången ekade över hela Solna i 90 minuter.

– Det var jättefint. Jag undrade vad italienarna tänkte när det sköts upp raketer från västra läktaren före avspark. Fantastiskt att så många dyker upp och visar sin kärlek, säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson.

’Enastående inramning’

Trots att Napoli gjorde 2–1 på stopptid ställde sig publiken upp och hyllade sitt AIK efter den sista matchen någonsin på Råsunda. Spelarna höll upp en stor banderoll med texten: ”Vi kommer sakna dig resten av våra liv”. Assisterande tränaren Nebojsa Novakovic hoppade upp och touchade den där ribban, som hans läckra chipp gick in via mot Barcelona 1999.

– Jag tycker att AIK som klubb visar att man kan stänga Råsunda med en förlust och det är ändå enastående inramning. Det sjungs fortfarande där ute och det finns bara en klubb som kan göra det på de här breddgraderna och det är vi, säger tränaren Andreas Alm i den mixade zonen.

”Stolthet”

Han berättade om sina känslor.

– Det är vemod och stolthet. En epok går helt enkelt i graven. Minnena kommer att bubbla upp när man går förbi här. Bara doften av omklädningsrummet är enastående, säger Alm, som funderade på att ta med sig en souvenir.

– Jag ser ”Till planen-skylten” härifrån, det är bara två skruvar så jag kanske snor den.

”Nisse” Johansson plockade med sig en bänk från omklädningsrummet och knallade hem.

– Min fru är inte speciellt nöjd kan jag säga. Jag tror inte att jag får ställa den i huvudentrén. Det får bli i groventrén. Där kan jag och mina söner sitta och ta av oss skorna när vi har lekt i leran, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM