SVT-stjärnorna mitt i kravallerna

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

”Otäckt att se upploppen från vårt hotellrum”

1 av 4

Brasilien står i lågor efter våldsamma demonstrationer.

Från hotellrummet kunde SVT-sportens Chris Härenstam och Glenn Strömberg se upploppen på nära håll.

– 500 meter från vårt hotell var det en massa bränder, tårgas, hundratals poliser och tusentals demonstranter. Otäcka bilder, säger Härenstam till Sportbladet.

Hundratusentals människor demonstrerade under måndagen i Brasilien – de största protesterna i landet på 20 år.

Människor tampas med det höga kostnadsläget i landet och många menar att regeringen behöver lägga mer pengar på områden som vård och utbildning. Samtidigt har miljarder pungats ut för att bygga arenor inför för-VM i fotboll – Confederations Cup – som pågår nu, och inför VM som avgörs nästa år.

”Small rejält utanför fönstret”

SVT-duon Chris Härenstam och Glenn Strömberg kommenterade i går kväll mötet Nigeria–Tahiti i Belo Horizonte. Efter matchen kunde från sina hotellrum se kravallerna utanför fönstren.

– Det är demonstrationer och protester i hela Brasilien mot att landet arrangerar Confederations Cup och VM. Folk tycker att man borde satsa på skola, hem, sjukvård och de hemlösa, och så vidare, säger Chris Härenstam.

– 500 meter från vårt hotell var det en massa bränder, tårgas, hundratals poliser och tusentals demonstranter. Det var otäckt att se upploppen från vårt hotellrum. Det var 10-15 minuter som det small rätt rejält utanför fönstret.

Sköt gummikulor

Enligt nyhetsbyrån AP använder polisen tårgas, pepparsprej och gummikulor mot demonstranterna.

Ändå var det förhållandevis lugnt i Belo Horizonte.

– Belo Horizonte är ganska lugn jämfört med övriga delen av landet. I framför allt São Paulo och Rio de Janeiro var det mycket värre.

Kände du rädsla?

– Nej, poliserna spärrade av ganska tidigt och jag bodde på tionde våningen. Jag och Glenn satt och käkade och tog det lugnt. Men det är ju inte varje dag man ser bilar i brand och det kastas grejer till höger och vänster.

Under tisdagen reser Chris Härenstam och Glenn Strömberg vidare till Fortaleza för onsdagens match mellan Brasilien–Mexiko.

Publicerad: