”Firman” kopplas till Hells Angels

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Eriksson: Jag är bekymrad över att mc-klubbar har börjat intressera sig för idrottsklubbar

I SVT:s Uppdrag Granskning på onsdag berättas hur en våldsam fotbolls­firma har täta kontakter med AIK:s styrelse.

Firman har, enligt Uppdrag Granskning, kopplingar till motorcykel­gänget Hells Angels.

– Det är bra att min utredning följs upp av en annan aktör som vänder på stenarna, säger Björn Eriksson, regeringens samordnare mot idrotts­relaterat våld.

VÅLDSAMT NÄTVERK  Enligt SVT:s Uppdrag granskning har ”Firman Boys”, ett våldsamt nätverk som följer AIK fotboll, täta kontakter med AIK:s styrelse och även kopplingar till mc-gänget Hells Angels.
VÅLDSAMT NÄTVERK Enligt SVT:s Uppdrag granskning har ”Firman Boys”, ett våldsamt nätverk som följer AIK fotboll, täta kontakter med AIK:s styrelse och även kopplingar till mc-gänget Hells Angels.

I söndags var journalisten Janne Josefsson med kollegor från Uppdrag Granskning på plats på Friends Arena när AIK premiärspelade mot Syrianska.

– Vi har tillgång till hemligt material. Det kommer ge en bild av hur de här grupperna fungerar och hur klubben kommunicerar, sa Janne Josefsson.

”Marknad för droger”

Enligt uppgifter till Sportbladet handlar granskningen mer specifikt om hur ett våldsamt nätverk som kallar sig ”Firman Boys” har täta kontakter med AIK:s styrelse samt hur dialogen mellan klubben och de så kallade risksupportrarna ser ut.

Uppdrag Granskning pekar också ut en koppling mellan personer i ”Firman Boys” och motorcykelklubben Hells Angels, något som före detta rikspolischefen Björn Eriksson varnade för när hans utredning om idrottsrelaterat våld presenterades tidigare under våren:

”En andra frestelse är att förekomsten av risksupportrar innebär en marknad för narkotika och andra droger, illegalt spel etc. samt ett visst inslag av kontanthandel. Det kan då te sig lockande för motorcykelgäng och annan organiserad brottslighet att utnyttja den språngbräda som elitidrotten i detta fall kan anses erbjuda”.

När Sportbladet når Björn Eriksson vill han inte kommentera kopplingen mellan AIK-firman och Hells Angels innan han sett programmet.

”Ett skäl är makt”

Däremot uttalar han sig gärna om motorcykelgängens intressen kring idrottsklubbar mer generellt.

– Jag är bekymrad över att mc-klubbar har börjat intressera sig för att gå in i idrottsklubbar, säger Björn Eriksson.

Varför gör de det?

– Ett skäl är makt. Ett annat är att risksupportrarna utgör en rekryteringsplattform. Ett tredje är att idrotten fortfarande är en kontanthandelsbransch. Ekobrottslighet uppstår ofta i branscher där det förekommer kontanter.

Hur allvarligt ser du på det?

– Jag är bekymrad. För att använda ett romerskt uttryck: ”Caesars hustru får inte misstänkas”. Idrotten är en förtroendebransch, den bygger på transparens och genomskinlighet, man ska kunna lita på att idrotten är schyst. Därför känns det bra att min utredning, som en del ifrågasatte på just de här punkterna, nu följs upp av en annan aktör som vänder på stenarna, säger Björn Eriksson.

Uppdrag Granskning visas på SVT1 klockan 20.00 på onsdag.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN