Klassiska klubben i kris – säljer andelar till supportrar via nätet

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Premier League-stjärnorna uppmanar till köp

Arsenals Santi Cazorla värnar om spanska krisklubben
Foto: AP
Arsenals Santi Cazorla värnar om spanska krisklubben

Real Oviedo står inför ruinens brant.

Men klubben testar en okonventionell lösning.

I den ekonomiska krisen som plågar Spanien drabbas även fotbollsklubbarna. Den klubb som kanske drabbats värst är den före detta La Liga-klubben Real Oviedo. Klubben har sedan grundandet 1926 mäktat med 38 säsonger i La Liga och samtidigt fostrat spanska storspelare.

Exempel på dessa kan till exempel hittas i Premier League i dag med namn som Santi Cazorla (Arsenal), Juan Mata (Chelsea) och Michu (Swansea). Alla tre har startat sina karriärer hos Real Oviedo.

Kostar 105 kronor

Klubben är i dag långt ifrån glansdagarna och huserar denna säsong i Segunda División B, spanska tredjedivisionen. Senast klubben spelade i La Liga var säsongen 2000/2001 och i och med raset genom seriesystemet dras nu klubben med enorma ekonomiska problem. Situationen är nu kritisk och Real Oviedo behöver få fram 2 miljoner euro inom ett par veckor för att räddas från konkurs.

Klubben försöker nu lösa krisen genom att sälja ut andelar av klubben, till supportrar, på nätet. På klubbens hemsida kan besökare köpa andelar för 11,75 euro (drygt 105 kronor) per andel.

"Rädda en stad"

Och responsen i sociala medier har varit stor. På Twitter uppmanar till exempel Michu sina följare att köpa andelar. Även Santi Cazorla engagerar sig. "11,75 euro för att rädda en stad. Alla kan hjälpa till", skriver Cazorla på Twitter. Juan Mata nöjer sig med att länka till webbsidan där man köper andelarna.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN