U21-EM 2015

Hemligheten: Åratal av fys med demontränaren

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

PRAG. Inget skönlir i EM – det har varit krig hela vägen.

Det svenska U21-landslaget har kämpat sig igenom tre matcher på en vecka för att nå semifinal i EM.

– De här killarna förstod tidigt vad som krävs för att bli riktigt bra, säger fystränaren Nebez Kurban.

En svår uppgift på förhand, men Sverige har krigat sig igenom ”Dödens grupp”.

– Jag tycker att vi har stått oss fantastiskt bra med den belastning vi har haft, jag är väldigt imponerad, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Det finns många olika personligheter i truppen, men det alla har gemensamt är att de är målmedvetna och träningsvilliga.

Det finns en person som har sporrat några av spelarna lite extra.

”Är tre steg före”

Nebez Kurban, med ett förflutet som elitidrottare inom friidrott, har under flera år fungerat som fystränare för Guidetti, Augustinsson, Tibbling, Milosevic och Quaison.

– De förstod tidigt vad som behövs för att bli riktigt bra. Fotbollen går väldigt snabbt i dag och om det är något du behöver fokusera på så är det fysiken. Löpformen måste vara ”top notch”, du måste kunna ta jobbet, vara explosiv och stark. Man ska köra fys och fotboll ihop, det är det bästa, säger Kurban.

– Titta på Tibbling. Han är en kreativ spelare, men han sliter jättemycket, han är en maskin.

Kurban har följt laget under EM och har kontinuerlig kontakt med flera av spelarna, hör av sig via telefon med sms där han peppar dem. Han är imponerad av det han har sett.

– Man ser att de här spelarna ligger långt fram i sin utveckling. Vissa spelare loggar ut i en–två månader när de är lediga, men det gör inte de här spelarna. De tar ledigt i cirka tio dagar, sedan börjar förberedelserna inför kommande säsong. Sedan är det viktigt att de hela tiden kör extra träning under ­hela året. De jag har jobbat med ligger tre steg före sina k­onkurrenter.

Kör dubbelt så mycket

Från början var Kurban endast fystränare åt enskilda landslagsspelare. Men sedan en tid tillbaka har 42-åringen ett samarbete med U21-landslaget.

– Det är en framgångsgrej, att fotbollstränare och ­fystränare jobbar tätt ihop. Titta på (José) Mourinho, hans högra hand är fys­tränaren, säger Kurban.

– Du bygger en grupp, en ny generation. Håkan gör ett bra jobb som pushar killarna hela tiden.

Ericson är stolt över spelarnas inställning.

– Joseph Baffo har nästan inte spelat de sista månaderna. Oscar Hiljemark har spelat en tävlingsmatch sedan januari, titta hur han springer. Otroligt målmedvetna killar, väldigt noggranna med sin egen träning. I PSV säger de att Hiljemark tränar dubbelt så mycket som alla andra. Det har vi nytta av nu, säger förbundskaptenen.

FOTNOT: Sverige möter Danmark 21.00 lördag. Matchen sänds i TV 12.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-EM 2015

U21-landslaget i fotboll

U21-EM i fotboll (herrar)