Nykomlingen: ”Vi ska bli svenska mästare”

Östersund ska bli bäst i hela Sverige

Östersund nöjer sig inte med allsvenskan.
De ska bli bäst i Sverige – direkt.
– Vi tävlar för att bli svenska mästare, vi kommer inte dit som turister, säger ordföranden Daniel Kindberg.

Östersunds ordförande Daniel Kindberg.
Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

19 år efter grundandet är Östersund klart för allsvenskan efter 1-1 borta mot Syrianska. Det är ingen blyg nykomling det handlar om. Karismatiske ordföranden Daniel Kindberg har utmärkt sig genom att lotsa upp Östersund i det svenska seriesystemet tack vare oortodoxa metoder varvat med en extrem framåtanda. Den utomstående betraktaren har kunnat följa en spelartrupp som alternerat nydanande kulturprojekt med en bollhållande kortpassningsfotboll.

Siktar högt

Östersund ambition är följaktligen inte bara att klara sig kvar i allsvenskan.

– Fotboll handlar i grunden om att vinna fotbollsmatcher. Därför vill man vinna den tävlingen som man ställer upp i. Vi kommer inte ändra vår mentalitet bara för att vi går upp en division, säger Daniel Kindberg.

Vad betyder det i praktiken?

– Vi tävlar för att bli mästare. Vi kommer inte till allsvenskan som turister, för vi ska vinna, och vi ska göra det med våra metoder.

Det är en hög målsättning.

– Visst. Men jag kommer aldrig vara delaktig i något där vi siktar på att hamna åtta, tolva eller ens på andra plats. Det händer inte.

Bygga ut arenan

Hur ska ni göra det?

– Det är ingen hemlighet. Det krävs en hävstångseffekt över tre år där vi ska dubbla vår omsättning. Från 30 till 65 miljoner ungefär. Då utmanar vi om att bli svenska mästare. Det är ingen särskild avancerad hjärngympa eller hjärnkirurgi.

Hur ska det gå till?

– Den största utmaningen ligger inte på laget eller spelarna – den ligger på marknadsgruppen. Hela näringslivet i Östersund och hela Jämtland måste finnas bakom oss. Vi ska också bygga ut arenan (Jämtkraft Arena) så att den tar tio-elva tusen.

Enligt Kindberg har Östersund den bästa publiken i landet.

– Klart att man beundrar Hammarbys enorma snitt. Men vi har procentuellt en mycket större del av befolkningen från orten på våra matcher. Drygt 10 procent av befolkningen går på matcherna. Vi var den bästa matcharrangören i superettan och ska bli den bästa även i allsvenskan.

"Har inte råd att köpa våra spelare"

Hur resonerar ni kring spelartruppen?

– Vi kommer rotera i truppen. 6-8 spelare byts ut. Vi har helt klart för oss vilka ledare, och karaktärer som vi vill ha in. Sen gäller det bara att få spelarna till Östersund, men vi ligger på ganska hårt. Det blir en hel del ringande.

Får ni behålla toppspelarna?

– Självklart. Många kommer försöker rycka, men vi har de flesta under kontrakt. Och det är ingen klubb i Sverige som har råd att köpa våra spelare. Och spelarna vill stanna – vi har ju Sveriges bästa tränare.

"Skandinaviens bästa tränare"

Är Graham Potter Sveriges bästa tränare?

– Nej. Han är Skandinaviens bästa tränare. Han är mycket speciell och kommer leda stora klubbar i Europa i framtiden. Och Graham är lika besatt i vårt projekt som jag är.

Fortsätter ni med kulturprojekten?

– Det är klart. Det handlar om att släppa loss kreativitet och initiativförmåga. Vi ska utmana varandra och skapa en miljö där alla automatiskt blir kreativa.

Hur stolt är du över Östersund?

– Det är bara min familj som jag är stoltare över. Hela Jämtland är stolta. Vi har kommit hit genom att gå vår egen väg. Vi kommer aldrig kompromissa med den, även om vi förlorar matcher.

Nivas hyllade reportage från augusti: Så ska Östersund erövra svensk fotboll

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN