’Det blir en blöt kväll’

FOTBOLL

Bakircioglu ställer sig i baren – om han inte sätter fem frisparkar

1 av 2

Kennedy Bakircioglu hänger in minst fem frisparkar i år.

Annars lovar Hammarbys ikon att ta nattskiftet som bartender på Bajen-haket Kvarnen på S­ödermalm.

– Får jag en bra position så känns det som femtio-femtio att det blir mål, säger Kennedy.

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan

Sportbladet har utmanat ett a­ntal allsvenska spelare på ett vad inför säsongen som kommer.

Några av de största profilerna i serien har lovat att uppnå ett sportsligt mål, och om det inte i­nfrias blir det konsekvenser.

Kennedy Bakircioglu spänner bågen hårt när han får upplägget presenterat för sig. 34-åringen lovar minst fem mål på fasta situationer, förutsatt att han spelar 25 matcher eller mer.

– Ett frisparksmål på fem matcher, det kan vi slå vad om. Det är små marginaler, det beror ju på hur många frisparkar vi får och varifrån, men det ska kunna gå.

Hur många lägen får man i snitt per match?

– Det är olika. Ofta är det två bra lägen men ibland blir det noll. Men om jag får en bra position så känns det som femtio-femtio att det blir mål. Det är små marginaler, men jag får en bra träff, då måste målvakten göra en jävla bra räddning.

Läser på målvakterna

Hur mycket frisparkar nöter du?

– En hel del. Har vi dubbelpass så vilar jag kroppen, men annars kan jag stå 25–30 minuter extra.

Hur tänker du när du får ett bra läge?

– Det beror på läget och hur målvakten ställer muren. Jag kollar på det och var målvakten står och sen gör jag min bedömning. Många målvakter tjuvar, då ska man tänka på det. Men i år är det en del nya målvakter som jag inte har koll på.

Du läser på alltså?

– Ja, det är ganska viktigt, alla har ju sitt agerande.

Ska du börja filma mer nu?

– Haha. Det går inte med dagens domare, de har blivit strängare på det där.

”Får väl lära mig en drink”

Att få Kennedy att ställa upp som volontärarbetare på Kvarnen om han förlorat vadet var inte särskilt svårt. Men det skulle i så fall innebära en helt ny erfarenhet för Hammarbys mittfältare.

– Om jag jobbat som bartender? Nej, aldrig. Några drinkar har man väl blandat men aldrig i en bar.

Vad kommer du bjuda på?

– Det får vi se. Jag får väl bjuda gästerna på någon god drink som jag lär mig.

Har du varit mycket på Kvarnen?

– När man var yngre smög man väl in och försökte gömma sig någon gång, haha. Jag har varit där mer än på Gröne Jägaren (ett annat typiskt Bajen-hak) i alla fall. Men det är sällan som det blir läge att gå ut nuförtiden.

Lagkamraten Jan Gunnar Solli säger att han gärna skulle se Kennedy bakom bardisken. Men han tror inte att det kommer att behövas.

– Jag har aldrig spelat med en spelare som har så högt snitt på sina frisparkar, han har otroligt hög träffprocent. Det känns som att han nästan har 50 procents chans från 20–25 meter in. Det är en helt otroligt stark egenskap.

Kommer Kennedy få lägga alla frisparkar då?

– Alltså, man tar inte bollen från ”Kenka”. Nahir Besara är också väldigt skicklig, men det krävs nog många snedsparkar innan han skulle få chansen.

■ ■ ■

Läs de tidigare delarna inför allsvenskan här!

IFK Göteborg –Vibe

IF Elfsborg – Nilsson

AIK – Bahoui

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan

Röster om vadet

Jan Gunnar Solli, lagkamrat:

– Det var ett väldigt blygsamt straff. Alla kommer ju skrika ”Oh-ah-Kennedy” på Kvarnen. Nej, det var i mildaste laget. Jag tror inte att han hinner servera en enda bira.

Joseph El Khori, ägare Kvarnen:

– Det låter som att det kan bli en blöt kväll, haha. Då måste vi köra en fredag eller en lördag så att det blir bra drag.

Hur svårt är det att vara bartender?

– Om man är social och trevlig så löser man det mesta. Det ska inte vara så svårt, han får lära sig några drinkar bara.

Carl-Jan Granqvist, legendarisk krögare:

– Råd till en bartender? Det är en fördel att ha stark armmuskulatur för det gäller att skaka en del. Just nu är det ett jättestort intresse för drinkar. Basutbudet, som Manhattan och Dry Martini, bör man kunna på förhand. Sedan ska du vara övertygad som säljare och säga ”Den här ska du ha!” Du ska vara emotionell, övertygande, ingjuta förtroende och ha ett självbelåtet utseende, men det sista brukar ju fotbollsspelare ha.

Sportbladets omdöme

20 procent chans att lyckas. Kennedy Bakircioglu är förmodligen allsvenskans bäste frisparksskytt men att sätta fem ­direkt i mål är en mycket hög målsättning.

ARTIKELN HANDLAR OM