Kramp för halva (!) svenska startelvan

avKristoffer Bergström, Oskar Månsson

1 av 2

WINNIPEG. Halva det svenska laget drabbades av kramp när ledningen mot Nigeria tappades.

Värst drabbades Kosovare Asllani, vars muskler drog ihop sig redan efter tio minuter.

– Jag har aldrig haft kramp innan, säger hon.

VM-hjältar 2003 – vad hände sen?

Kosovare Asllani stod inte att känna igen mot Nigeria. Hon sprang för lite, var långsam med boll och byttes ut i halvtid.

Då ledde Sverige trots allt med 2–0. I andra halvlek var Nigeria snabbare och starkare, och när de kvitterade till 3–3 hade svenskorna ingen energi för att gå för ett segermål.

Framför allt inte eftersom de drabbades av kramp. Nilla Fischer hade kramp och fick spela mittfältare för att inte ställa till skada i mittförsvaret. Emma Berglund hade redan bytts ut med kramp. Det var så illa att till och med Hedvig Lindahl kände hur musklerna drog ihop sig.

– Till och med jag. Det var helt sjukt, säger hon och fortsätter:

– Vi fick kramp hela högen.

Tvingades till ändringar

För Pia Sundhage ställde den kollektiva krampen höga krav på hennes coachande. Hon gick över till 4-1-4-1 med två mittbackar som inte hade startat matchen, Linda Sembrant och Amanda Ilestedt.

– Vi blev tvingade att göra de två bytena (i andra halvlek) och det var oerhört stressande. Det var krampkänningar, säger hon.

Så hur gick det för Kosovare Asllani? När hon linkar ut i mixade zonen och möter journalisterna är hon besviken över resultatet.

Extra jobbigt är det att ta in att hon såg ytorna för sig själv på konstgräset, men inte kände sig kapabel att utnyttja dem.

– Jag fick krampkänning ganska tidigt i vaden och kände inte att jag kunde trycka ifrån så som jag ville. Det var rätt beslut att kliva av i halvtid, säger hon.

”Det var frustrerande”

På frågan om när hon fick kramp svarar hon:

– Första tio. Det var frustrerande. Planen var väldigt torr, vi fick inget flow i vårt spel. Vi fastnade mycket på bollen.

Varför kom krampen?

– Jag vet inte. Det var flera som fick det. Jag vet inte om det är underlaget. Vi tränade på det i går och då kändes det helt okej, men i dag kändes de extremt torrt.

Asllani tror ändå inte att krampen ska ställa till problem inför fredagens möte med USA. Till det tror hon att kroppen har återhämtat sig.

– Det handlar om att vänja sig. Förhoppningsvis. Vi måste vänja oss, vi ska spela mot USA här och den måste vi vinna, säger hon.

Sportbladets betyg på landslaget – och sätt dina egna betyg på damlandslaget.

VM-hjältar 2003 – vad hände sen?

ARTIKELN HANDLAR OM