Gör som pappa Zidane, men...

Publicerad 2015-05-19

Alla söner har sina föräldrar.

Luca Zidanes pappa heter Zinedine. Han har precis slagit en Zizou-straff och blivit hjälte.

Fotbollshistorien går i cirklar lika ofta som den går framåt. När Frankrikes U17-landslag gjort succé i EM-slutspelet har det varit logiskt att en spelare fått lite mer uppmärksamhet än alla andra.

Den 16-årige supertalangen Luca Zidane spelar i landslaget, precis som hans pappa gjorde. Han står i mål, vilket hans pappa aldrig gjorde.

Frankrike, som krossade Sverige med 7–1 i mars, har gått fram som en ångvält i turneringen hittills och vunnit sina första fyra matcher med totalt 10–0. I semifinalen ställdes de mot Belgien, dominerade matchen, men hamnade ändå i en oviss straffläggning efter att Luca Zidane kommit fel på ett inlägg.

Tog tre straffar

När väl straffarna tog vid var det nerverna som dominerade. Zidane tog tre belgiska straffar, såg en gå i stolpen, men det är den han själv slog som det kommer att pratas mest om.

Målvakts-Zizou tog sats, lurade den belgiske målvakten – och slog en Panenka-chipp, precis som pappa gjorde i VM-finalen 2006.

Han är sin pappas son.

Men han är inte sin pappa.

Lucas straff tog ett par centimeter högre upp på ribban och studsade ut, men trots det lyckades Frankrike krångla sig vidare. Hjälte: Pappas pojke.

Följ ämnen i artikeln