Världens rikaste ska köpa hela fotbollen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Radikala planen efter hemligt möte i London

Bill Gates.
Bill Gates.

Via en pakt kan Bahrains Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa redan på förhand ha vunnit Fifa-valet.

Nu påstår ryska Izvestia att 17 europeiska nationer därför är på väg att dra sig ur Fifa för att starta en ny fotbollsorganisation.

Planen: Att köpa hela sporten med hjälp av världens rikaste man Bill Gates.

Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa

För att segra i presidentvalen i Fifa var avgående Sepp Blatters taktik att via generösa bidrag till afrikanska länder vinna kontinentens viktiga stöd. Detta då Afrika har 54 av Fifas 209 röstberättigade medlemsländer.

När nu korruptionsanklagade Blatter är borta från valet den 26 februari står den hetaste kampen mellan de fem nya kandidaterna till presidentposten om just de afrikanska rösterna. Den som vinner Afrika brukar vinna Fifa-valet och den här gången pekar allt på att det blir Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa.

Skrivit under en pakt

Shejken, medlem av Bahrains kungafamilj och anklagad för tortyr av 150 människor, skrev nyligen under en pakt med Issa Hayatou – ordförande för det afrikanska fotbollsförbundet och just nu vikarierande Fifa-president. Överenskommelsen innebär, enligt Dagbladet, ytterligare utbyte mellan Asien och Afrikas fotbollsförbund gällande turneringar, träningar, damsatsningar och information.

Samtidigt ses underskriften också som ett inofficiellt stöd från Afrika till Asiens kandidat i Fifa-valet. Något som framförallt kan få konsekvenser för Europa.

Bara en av Fifas åtta presidenter sedan organisationens grundande 1904 har kommit från ett land utanför Europa och de europeiska nationerna har länge hållit ett järngrepp om sporten. Europa har de rikaste fotbollsligorna för klubblag och överlägset flest platser i VM-turneringarna (13 garanterade att jämföra med Asien och Sydamerika som har näst flest med fyra säkra vardera).

”Framtiden är Asien”

Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa kandiderar nu till Fifas presidentspost med slagorden ”Framtiden är Asien” och den uttalade ambitionen att stärka Asiens position i organisationen.

– Det handlar inte bara om att främja asiatisk fotboll. Det handlar om att den asiatiska fotbollen är så pass stor att den bör ha ett större inflytande i frågor som rör hela världsfotbollen, säger Shejk Salman.

Med de afrikanska rösterna hemma ser maktskiftet inom världsfotbollen snart ut att vara ett faktum – något som kan få drastiska konsekvenser.

Ryska tidningen Izvestia skriver om ett hemligt möte som ägde rum i London efter att Uefa-presidenten Michel Platini officiellt dragit sig ur Fifa-valet. Det engelska fotbollsförbundets ordförande Greg Dyke ska då, enligt de ryska uppgifterna, ha träffats världens rikaste man Bill Gates för att diskutera fotbollens framtid.

Bill Gates positiv till förslaget

Gates ska på mötet ha erbjudits presidentposten i en helt ny organisation bestående av till en början 17 utbrytarnationer från Europa. I utbyte ska amerikanen, enligt Forbes god för 681 miljarder kronor, finansiera organisationens uppbyggnad under de första fyra till fem åren. Sedan är planen att sälja tv-rättigheterna till ett nytt VM-slutspel som ska spelas vart fjärde år mellan länderna i den nya organisationen.

– Gates höll med om att korruptionen i Fifa är uppenbar och att det bara kommer snabba på organisationens kollaps om Asien kommer till makten. Därför tror initiativtagarna till den nya organisationen att det kommer bli en lätt uppgift att även locka över ledande nationer från Sydamerika, Afrika och Oceanien, säger en källa till Izvestia.

Enligt tidningen ska Bill Gates ha uttryckt sig positiv till förslaget och det mer detaljerade arbetet kring organisationens strategi fortsätter nu. Däremot väntas ett slutgiltigt beslut tas först efter Fifa-valet den 26 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE